Publică un anunț
piatasud.md

Câte primării ar rămâne pe harta raionului Cahul după o eventuală reformă administrativă // INFOGRAFIC

Câte primării ar rămâne pe harta raionului Cahul după o eventuală reformă administrativă // INFOGRAFIC

După o eventuală reformă administrativă, în Raionul Cahul ar putea rămâne doar 15 primării.

Guvernul de la Chișinău propune amalgamarea voluntară, ca primă etapă a reformei administrației publice locale. Decizia de a se alătura acestui proces rămâne de partea administrațiilor publice locale. 

Astfel, unitate administrativ-teritorială amalgamată – este unitatea administrativ-teritorială creată din sate, comune, orașe, municipii ca urmare a deciziilor de asociere voluntară ce vizează crearea unor comunități locale cu un nivel adecvat de capacitate administrativă și financiar fiscală pentru asigurarea furnizării serviciilor publice de calitate. 

De asemenea, Guvernul a anunțat suport financiar adăugător pentru comunitățile care vor parcurge benevol aceasta procedură. 

Potrivit Metodologiei de amalgamare voluntară a unităților administrativ- teritoriale în Republica Moldova, document elaborat cu suportul Uniunii Europene și care se află încă în lucru, am identificat câteva criterii de care ar urma să se țină cont în procesul dat. Le-am analizat din perspectiva raionului Cahul și iată ce a ieșit. 

Principalele criterii sunt: 

  • O unitate administrativ-teritorială amalgamată voluntar se constituie din comunități locale învecinate fără a fi create enclave.
  • Distanța maximă care trebuie parcursă pe drum asfaltat sau drum în variantă pietriș din orice localitate până la localitatea centrul administrativ să nu depășească 20 km. În cazul existenței drumurilor în stare bună distanța poate fi mai mare de 20 km, dar nu mai mult de 30 km.
  • Numărul minim de populație al unității administrativ-teritoriale formate din câteva localități este de 4000 locuitori (mai există o opțiune ca numărul minim de locuitori să fie de 5000).

Astfel, analizând amplasarea teritorială, accesul și numărul populației, din 37 de primării, în urma unei reforme administrative conform criteriilor menționate, ar urma să rămână doar 15, inclusiv municipiul Cahul. 

Suportul pe care l-ar oferi Guvernul ar însemna defalcări mai mari de la bugetul de stat în valoare de 20% din bugetul localității în primii 3 ani pentru investiții capitale. Totodată, localitățile vor beneficia de normative mai mari la defalcările de la impozitul pe venit al persoanelor fizice, procent care va ajunge la 100.

Harta este elaborată de redacția ziuadeazi.md, este bazată doar pe o analiză a datelor existente și nu reprezintă viziunea autorităților. 

Articole similare