La data de 27 martie 2025, în municipiul Cahul, a avut loc o instruire destinată polițiștilor, având ca temă siguranța pe rețelele sociale și prevenirea răspândirii dezinformării.
„Scopul acestei întâlniri, la fel ca și al altor evenimente organizate de noi în nordul și sudul Moldovei, este de a explica diferitor categorii de oameni care sunt pericolele rețelelor sociale, ce provocări pot apărea pe aceste platforme și, cel mai important, cum ne putem proteja. Nu toată lumea este specialist în domeniu, dar este esențial să avem cunoștințe de bază care să ne ajute să navigăm în siguranță pe internet”, a declarat Petru Macovei, director executiv API.
Rețelele sociale joacă un rol din ce în ce mai important în munca polițiștilor, deoarece acestea sunt folosite atât în scop oficial, pentru a comunica cu cetățenii, cât și pentru a monitoriza activitățile suspecte sau infracțiunile. De asemenea, prin interacțiunea zilnică cu comunitatea, polițiștii au ocazia să influențeze pozitiv comportamentele și să protejeze publicul de riscurile de pe internet, inclusiv escrocherii și atacuri cibernetice.
În cadrul instruirii, ofițerii au învățat cum să identifice sursele de dezinformare și escrocii care folosesc internetul pentru a înșela oameni. Specialistul IT, Dumitru Cecîrlan, le-a explicat participanților cum să detecteze paginile false, deepfake-urile și canalele anonime, precum și cum să protejeze conturile lor de social media printr-un set de acțiuni concrete.
„Rețelele sociale și internetul, în general, ne oferă numeroase oportunități, facilitând comunicarea și accesul rapid la informație. Totuși, acestea vin și cu provocări majore, precum riscul de a deveni victime ale escrocheriilor online sau de a ne fi furate datele personale. De aceea, este esențial să cunoaștem un set de reguli care să ne ajute atât pe noi, cât și pe cei din jur, să navigăm în siguranță pe internet”, a adăugat Petru Macovei.
Polițiștii au fost încurajați să transmită mai departe cunoștințele acumulate către cetățeni. Prin informarea și educarea comunității, aceștia pot contribui activ la prevenirea escrocheriilor și a altor infracțiuni cibernetice. Ofițerii au fost rugați să le recomande cetățenilor să nu ofere date personale pe rețelele sociale, să nu reacționeze emoțional la mesaje suspecte și, cel mai important, să își pună întrebări înainte de a lua orice decizie sau a răspunde la cereri suspecte.
„Eram familiarizată cu această practică, deoarece organizăm lecții pentru copii despre pericolele escrocheriilor online. Vom continua să informăm atât copiii, cât și alte persoane, pentru a preveni astfel de situații. Este important ca fiecare să fie atent și să nu ofere date personale sau informații confidențiale unor persoane necunoscute pe internet”, a declarat Aliona Țațu, serviciul Interacțiune Comunitară cu minorii
Această instruire face parte dintr-un efort mai amplu de educare și conștientizare a riscurilor din mediul online, având scopul de a sprijini polițiștii în combaterea dezinformării și a infracțiunilor cibernetice.
„Ne dorim ca reprezentanții Inspectoratului de Poliție Cahul să transmită aceste informații mai departe către membrii comunității cu care interacționează zilnic. Printr-o mai bună conștientizare a riscurilor din mediul online și a măsurilor de protecție, putem contribui împreună la crearea unei societăți mai informate, responsabile și sigure. Educația digitală și colaborarea dintre autorități, instituții și cetățeni sunt importante pentru prevenirea fraudelor și protejarea datelor personale în mediul online”, a concluzionat Petru Macovei
Această publicație a fost realizată cu sprijin financiar din partea Norvegiei. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a ziuadeazi.md și nu poate fi în niciun caz considerat că reflectă punctele de vedere ale Guvernului Norvegiei.