Publică un anunț
piatasud.md

Când sunt Rusalii în 2024 | Duminica Mare

Când sunt Rusalii în 2024 | Duminica Mare

Rusaliile, cunoscută și sub numele de Duminica Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcată la 50 de zile de la Paște. În 2024, Rusaliile vor fi celebrate pe 24 iunie  oferind un moment de bucurie spirituală și reconectare pentru credincioși.

Rusaliile comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli, eveniment considerat a fi nașterea Bisericii Creștine.Conform Noului Testament, Sfântul Duh a coborât sub forma unor limbi de foc, oferindu-le apostolilor puterea de a propovădui Evanghelia în toate limbile.

Acest eveniment marchează momentul în care Biserica a primit darurile Sfântului Duh: înțelepciune, înțelegere, sfat, tărie,cunoaștere, evlavie și frică de Dumnezeu. Rusaliile simbolizează triumful Bisericii asupra păgânismului și răspândirea învățăturilor lui Hristos în lume.

De Rusalii, bisericile sunt decorate cu ramuri verzi și flori, simbolizând prospețimea și renașterea spirituală. Credincioșii participă la slujbe religioase speciale, se împărtășesc cu Trupul și Sângele lui Hristos și comemorează morții.

Tradițiile populare asociate cu Rusaliile includ:

  • Împodobirea caselor cu ramuri de nuc, tei sau plop: Se crede că acestea alungă spiritele rele și aduc noroc în casă.
  • Noaptea de Rusalii: Se spune că în această noapte ielele, ființe supranaturale feminine, coboară pe pământ și pot face rău oamenilor. Se organizează focuri de tabără pentru a le alunga.
  • Moșii de Rusalii: O zi de pomenire a morților, când se împart pomeni la cimitir.
  • Hramuri și pelerinaje: Multe localități își serbează hramul de Rusalii, prilej de bucurie și petrecere.

Articole similare