Publică un anunț
piatasud.md

CNESP a aprobat planul național de imunizare anti COVID-19

CNESP a aprobat planul național de imunizare anti COVID-19

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat astăzi Planul național de imunizare anti COVID-19, elaborat de specialiștii din domeniul sănătății publice cu suportul OMS, a Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF, comunică MOLDPRES.

Documentul aprobat astăzi stabilește componentele strategiei naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației.

Astfel potrivit autorităților, implementarea Planului va asigura administrarea eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și care doresc să îl primească. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical,  dar și beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.

Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.

În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape. Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit, iar Guvernul  va finanța integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor, precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.

Documentul mai stabilește că autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate. La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale r. Nistru. Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală. Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Articole similare