Complexul de servicii sociale din Cahul, un loc unde copiii care s-au aflat în diferite situații de risc beneficiază de condiții adecvate de trai și dezvoltare

Complexul de servicii sociale din Cahul, un loc unde copiii care s-au aflat în diferite situații de risc beneficiază de condiții adecvate de trai și dezvoltare

La ora 7 dimineața, porțile Complexului de servicii sociale „Încredere” din Cahul se deschid și microbuzul pornește spre școală. De fapt, trebuie să ajungă la mai multe școli. Zilnic vehicolul face aceeași rută: dimineața elevii trebuie să ajungă la lecții, iar la prânz – să revină. Așa decurg zilele, în timpul anului școlar, pentru cei 35 de copii și adolescenți aflați în prezent în Complexul de servicii sociale. Cum ajung copiii aici și ce asistență li se oferă ne-a povestit managera instituției împreună cu șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Cahul. 

Complexul activează din anul 2010 și este o alternativă pentru casele de copii de tip familie. „Avem copii ai căror părinți sunt decăzuți din drepturile părintești sau cu statut „fără ocrotire părintească”. Acum este mai complicată procedura de a decădea părinții din drepturile părintești. Avem un caz în care copilul acasă nu are un pat, nu are unde trăi, dar instanța spune că trebuie să-l reintegrăm în familie. El vine la noi, că la noi e mai bine”, povestește Lilia Moraru, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Cahul. 

Violența în familie și sărăcia sunt principalele cauze din care copiii și tinerii ajung la Complexul de Servicii Sociale „Împreună”. Unii dintre actualii beneficiari au rămas fără îngrijirea părintească, alții sunt orfani sau aflați în alte situații de risc. În cadrul Complexului sunt plasați și copii care au fost scoși din familii din diferite motive.

„La noi copiii beneficiază nu doar de plasament și îngrijire, ci și de servicii specializate, după necesitate. Mai ales copiii victime sau martori ai violenței în familie urmează să fie consiliați și să parcurgă un proces de reabilitare. Cu ei lucrează permanent psihologul, la necesitate ne adresăm și la instiuții medicale specializate sau la organizații nonguvernamentale de profil”, explică în continuare Lilia Moraru.

La complex, copiii ajung cel mai des după sesizarea primarului localității din care vin. Primarul este autoritate tutelară locală și practic răspunde pentru fiecare copil din localitate. În cazurile în care părinții nu pot îngriji copilul, sunt consumatori de alcool ori în familie sunt dese conflictele însoțite de violență, primarul intervine și sesizează Direcția Asistență Socială. Acești copii sunt luați din familie de urgență și plasați în custodia Direcției –  fie într-o casă de copii de tip familie, fie în cadrul Complexului. 

Lilia Moraru cu unul dintre beneficiarii Complexului

„În situație de urgență, copilul este adus la Complex, apoi urmează procedura standard de stabilire a statutului acestui copil, pașii de urmat, înaintarea cauzei în instanță. Nu riscăm să lăsăm copilul în familie, iar el să fie supus unui risc pe motiv că procedurile durează. Totuși, unul dintre scopurile noastre este să reintegrăm copilul în familie”,  ne spune Emilia Mocanu, directoarea Complexului.

Ce înseamnă Complexul de servicii sociale

Complexul se află în subordinea Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Cahul și este primul loc unde sunt aduși copiii care se află în dificultate din raion. Aici ei beneficiază de cazare și alimentare, dar și de acces nestingherit la educație, servicii sociale și psihologice. 

În centru sunt plasați copii care au mai mult de 6 ani. Copiii mai mici sunt direcționați spre casele de copii de tip familie sau către asistenții parentali profesioniști. Principala regulă de care se conduc asistenții sociali în repartizarea copiilor este: frății nu se despart. Indiferent de vârstă, ei sunt plasați împreună. 

Accesul la educație este asigurat de către angajații Complexului, care asigură zilnic transportarea copiilor până la școală. Cei mai mari beneficiază și de circulatoare gratuite pentru a merge de sine stătător la școli, donate în fiecare lună de către operatorul local de transport. 

În unele cazuri, tinerii rămân în Complex și după ce majorat. Unii chiar și au absolvit universitatea, fiind beneficiari ai Complexului. „În republică, suntem singurul Complex în care copiii care vor să studieze, să absolvească Universitea și să se încadreze în câmpul muncii, pot rămâne să trăiască”, ne-a mai spus Lilia Moraru.

Complexul a fost creat în cadrul unei vechi scoli 

Clădirea Complexului a fost construită în anii 50 ai secolului trecut. Aici a activat până în anul 2010 o școală internat. Acum, după mai multe investiții, sunt create condițiile necesare pentru a caza copii aflați sub protecția statului. 

În anul 2013, datorită unui proiect de asistență externă, a fost construit un bloc nou. Blocul are 6 camere și permite plasarea a până la 20 de copii. 

Beneficiarii Complexului au la dispoziție și 4 ateliere de lucru, unde pot însuși o meserie. Este vorba despre un atelier de croitorie, dotat cu mașini de cusut; un atelier de lemnărie, un atelier pentru prepararea bucatelor și un cabinet dotat cu calculatoare. 

În ateliere zilnic au loc activități. De exemplu, în timpul pandemiei, în unul dintre ele erau confecționate măști de protecție din pânză. Acum, beneficiarii cos aici diverse articole vestimentare. 

„Fiecare grupă de meșteșugărit își amenajează spațiul în felul său specific. Ei se întrec: al cui spațiu e mai bine amenajat”, mai povestește Emilia Mocanu. 

În toți anii de activitate, Complexul de servicii sociale „Împreună” a oferit servicii de plasament și reabilitare pentru mai mult de 1000 de  copii și tineri. 

Când încheiam vizita la Complex, era deja ora când copiii reveneau de la școală. Microbuzul a intrat pe porțile instituției și s-a oprit în curte. Ușile mașinii s-au deschis, iar copiii au început să alerge către Emilia Mocanu și s-o îmbrățișeze. 

Vitalie Hotnogu

Articole similare