Condiții mai bune pentru gravidele și nou-născuții din raionul Cahul și zona de sud a țării //VIDEO
Astăzi, 8 noiembrie, a fost inaugurat etajul II al Centrului Perinatologic al Spitalului Raional Cahul, care mai bine de 12 luni a fost renovat și dotat cu suportul Guvernului American și al UNFPA. La eveniment a participat E.S. Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Moldova.
De azi, gravidele vor fi internate în saloane moderne, dotate cu tot ce este necesar pentru a putea avea o sarcină ușoară. Fiecare salon are un grup sanitar propriu și un duș. Medicii ginecologi vor consulta pacientele în birouri dotate și special amenajate.
„Sunt onorat să fiu aici pentru a participa la deschiderea maternității renovate și echipate. Acest efort comun de către guvernul SUA UNPFA și spitalul raional Cahul le va oferi femeilor din toată regiunea un acces mai bun la serviciile de medicale speciale prenatale și postnatale precum și îngrijirea pentru problemele de sănătate specifice pentru femei și nou-născuți. Am reușit să renovăm și sa dotăm maternitatea prin diferite programe de asistență a SUA. Este o investiție a Guvernului SUA și poporului american în sănătatea, siguranța și bunăstarea femeilor și familiilor din Republica Moldova. Acesta este un exemplu de parteneriat puternic și de durată dintre Moldova și Statele Unite pentru a aborda provocările imediate și a construi un viitor democratic, prosper și sigur care demonstrează că o putem realiza împreună” a declarat E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Moldova.
Anual, potrivit medicilor, în maternitatea din Cahul se nasc circa 1000 de copii, dintre care 10% copii au nevoie de îngrijiri speciale și 1 % au nevoie de resuscitare avansată pentru a stabiliza starea acestora. În jur de 5% din paciente fac hemoragii, dintre care 0,5-0,8 % fac hemoragii masive. Echipamentul donat de către UNPFA este extrem de necesar pentru a acorda asistență medicală calificată.
„În urma acestui proiect au fost renovați în jur de 800 m2 de spațiu, vor beneficia de asistența medical mai calitativa și condiții hoteliere mai bune circa 1000 de pacienți anual și s-au îmbunătățit condițiile de muncă la 25 de colaboratori. În cadrul proiectului, cu sprijinul din partea UNPFA, Centrul Perinatorlogic a fost dotat cu echipament performant în asistența la naștere și îngrijire a nou-născutului în sumă de 175 mii dolari și de mobilier în sumă de 120 mii lei. Acest echipament performant este foarte important pentru activitatea zilnică a medicilor, a centrului perinatal, aici nasc femeile cu risc înalt de hemoragie, șoc. Acest echipament ne va permite să identificăm la timp acele dereglări a funcțiilor vitale atât ale mamei cât și a nou-născuților” ne-a declarat Vasile Rotaru, medic obstetrician-ginecolog.
Maternitatea Spitalului raional Cahul a fost construit în anul 1989. În anul 2018 au finisat lucrările de reputație a etajului IV care au costat circa 3 milioane lei. În 2019 au mai fost investiți circa 3 milioane de lei în reparația etajului III a clădirii. După deschiderea etajului II, practic toate serviciile medicale gravidelor și nou-născuților în incinta Spitalului raional Cahul vor fi acordate în condiții bune.
„Orice proiect pe domeniul sănătății este esențial pentru comunitatea noastră. Maternitatea deservește un Arial mult ai mare decât municipiul. Este bine ca au văzut pozele și au fost o parte dintre ei anterior realizarii lucrărilor sa vadă cum era și cum este. Și impresia pacientului care vine intro instituție medicală înseamnă foarte mult. Atmosfera, condițiile, dar și pentru personalul care lucrează aici. Igiena condiții alimentare, blocuri sanitare modernizate, saloane pentru intervenți vis staționar, e esențial pentru sănătatea mai și a copiilor. Noi am venit cu o contribuție pe partea de mobilier pentru a susține acest proiect, cea mai mare parte a acestui proiect a fost susținut de către poporul american, aceste discuții le-am început în anul 2018 despre nevoile, proiectele care sunt necesare în localitate și unul dintre domeniile este domeniul sănătății” a declarat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul.
Spitalul raional Cahul este unul din cele 9 instituții medicale din țară ce au fost dotate cu echipament medical similar în domeniul sănătății sexuale și reproductive.
„Acești ultimi ani Ambasada Americii a investit peste 400 mii dolari și s-a renovat etajul II integral, condiții europene, unde mămicile vor strânge în brațe copiii lor cu mult drag. Consiliul raional Cahul în ultimii 5 ani a investit peste 27 milioane lei ceea ce însemna reparația etajului III și IV. Noi am rămas și rămânem aici pentru a contribuie a sănătatea cetățenilor noștri din raionului Cahul” ne-a comunicat Nicolae Dunas, Președintele raionului Cahul.
Valoarea totală a echipamentului oferit de UNFPA pentru întreg sistemul este de 1 mln. 800 mii dolari și urmează a fi instalat pe parcursul următoarelor luni.
Astfel, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, în total pe Moldova, ceea ce va face ca circa 15 mii de nașteri anual să aibă loc în condiții mai sigure, iar nou-născuții în situații grave vor fi salvați datorită celor 8 unități dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă.