Crearea unui mediu non-violent – subiect de discuție la Cahul

Crearea unui mediu non-violent – subiect de discuție la Cahul

„Cum implicăm eficient specialiștii și autoritățile în crearea unui mediu non-violent în bază de gen” a fost subiectul unui atelier organizat recent la Cahul. 

La atelier au participat funcționari publici, reprezentați ai Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei a Consiliului raional Cahul și ai Inspectoratului de Poliție Cahul, dar și viitori asistenți sociali, elevi ai Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul și reprezentate ale sectorului asociativ. 

Printre subiectele abordate au fost mecanisme de intervenție multidisciplinară în cazurile de violență împotriva femeilor și fetelor, dar și repere pentru comunicarea eficientă cu mass-media a profesioniștilor abilitați cu protecția femeilor și fetelor victime ale violenței. 

Totodată, în cadrul atelierului a fost desfășurat un exercițiu de dezbatere a celor mai des întâlnite stereotipuri cu privire la violența în bază de gen. 

Atelierul a fost facilitat de Rodica Corețchi-Mocanu și Liliana Istrate-Burciu, experte naționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în bază de gen. Un subiect important discutat a fost abordarea cazurilor de violență în familie și lucrul cu victimele violenței. „Ele pe bune cred că el o sa se schimbe, dacă și-a cerut iertare. Atunci când lucrăm cu o femeie, o întrebăm: s-a mai întâmplat să te lovească? Și atunci și-a cerut iertare? Și ea înțelege că e un ciclu al violenței și că o să se repete. Șansele ca ea va face mai mulți pași și va solicita intervenția specialiștilor e mai mare”, a povestit Liliana Istrate-Burciu.

Unele participante au mărturisit că după atelier și-au schimbat viziunile referitoare la violența în familie și la rolul asistentului social în prevenirea acestui fenomen și acordarea de ajutor victimelor. „Multe femei pot conștientiza problema violenței datorită unor astfel de seminare”, a spus una dintre participante.  

Atelierul a fost realizat de către Asociația Presei Independente (API) în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Articole similare