Publică un anunț
piatasud.md

Din 2024, antreprenorii vor prezenta mai puține rapoarte

Din 2024, antreprenorii vor prezenta mai puține rapoarte

Începând cu anul viitor, vor fi eliminate 15 rapoarte din cele 92 percepute de Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat de la agenții economici. Altele 9 vor fi digitalizate, iar 14 vor fi simplificate semnificativ, fiind redus conținutul acestora. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, într-un briefing de presă, transmite IPN.

„O să economisim 684 de mii de ore de muncă și 68 de milioane de lei în fiecare an. Și mai există spațiu de optimizare. În anul 2024 vom continua acest efort. Dacă în Estonia este posibil ca un antreprenor mic în special să aibă un singur raport anual, înseamnă că acest lucru este posibil și la noi. Astfel, nu numai că sprijinim antreprenorii în creșterea afacerilor, dar și contribuim la constituirea unei economii de încredere, cinstită și durabilă”, a declarat ministrul dezvoltării economice și digitalizării.

Referindu-se la rezultatele Ministerului, Dumitru Alaiba a menționat că 2023 a fost un an plin de reforme. „La sfârșitul acestui an, din cele 525 de servicii publice pentru antreprenori, aproape 50% sunt digitalizate, ceea ce este destul de mult. Or, în luna mai, această cifră era la 38%. Am săltat foarte rapid”, susține vicepremierul. Potrivit lui, reformele de reducere a birocrației economisesc antreprenorilor aproape un miliard de lei în fiecare an, ceea ce este echivalentul a 0,5% din PIB.

Ministrul afirmă că pe parcursul anului au fost acordate granturi în valoarea totală de 260 de milioane de lei. De asemenea, a fost lansat Programul guvernamental 373, prin care companiile au fost ajutate să investească. În prezent, valoarea investițiilor prin acest program este de peste 650 de milioane de lei, iar în viitorul apropriat această cifră va depăși un miliard de lei. Beneficiarii acestui program au crescut numărul locurilor de muncă cu peste 20%.

„Am adus oamenilor noștri Acordul de roaming cu Uniunea Europeană. Am semnat aderarea Republicii Moldova la Programul Piața Unică cu UE. Am finalizat aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală. Am senat Acordul de liber schimb cu țările EFTA, am obținut prelungirea comerțului liberalizat cu UE, am prelungit comerțul liberalizat cu Marea Britanie și avansăm în actualizarea Acordului de comerț liber cu Turcia”, a mai punctat ministrul Alaiba.

Articole similare