Publică un anunț
piatasud.md

Din Cahul la Paris: Istoria tehnicianului dentar Dumitru Leahu

Din Cahul la Paris: Istoria tehnicianului dentar Dumitru Leahu

Dumitru Leahu este un tânăr originar din Cahul care și-a construit un renume în domeniul stomatologiei în Franța. Activează ca lider de opinie la o companie de materiale dentare din Japonia,Noritake Kuraray, cunoscută pe plan global și paralel cu activitatea sa, Dumitru a început să predea cursuri private de specialitate, consolidându-și expertiza și contribuind la formarea viitorilor tehnicieni dentari.

 „În 2021 am absolvit Universitatea Apollonia din Iași, Facultatea de Medicină Dentară, Specializarea Tehnica Dentară. În 2022 m-am mutat la Târgul Mureș să fac cursuri și practică pe specialitate la Natural Smile Academy, timp de 9 luni, iar în 2023 m-am mutat la Paris. Din februarie 2024 am devenit șef de laborator în incinta unei clinici dentare, moderne din centrul Parisului și paralel, am început să predau cursuri private de specialitate”, ne-a povestit Dumitru.

Ce te-a determinat să te îndrepți către acest domeniu?

„La început a fost o inițiativă din partea unui prieten bun, care a propus să mergem împreună la facultate la Iași, și eu am acceptat, căci mi s-a părut o ramură a stomatologiei interesantă și destul de creativă. După ce am trecut examenul de admitere, m-am dedicat total facultății și m-am regăsit în ceea ce fac”

Cum ai descrie adaptarea ta într-o țară străină?

„Când am sosit inițial, nu cunoșteam pe nimeni și nu vorbeam limba locală. Timp de câteva luni, am avut dificultăți în găsirea unui loc de muncă și am fost întâmpinat cu refuzuri constante. Cu toate acestea, eram determinat să depășesc obstacolele și să reușesc. A fost un risc pe care mi l-am asumat și sunt fericit să spun că nu am dat greș. Acum, după un an, sunt recunoscut ca unul dintre cei mai apreciați tehnicieni dentari din Franța. Recent, am obținut poziția de Lider de Opinie la o companie de materiale dentare din Japonia, Noritake Kuraray, cunoscută pe plan global. M-am adaptat rapid din punct de vedere profesional și am reușit să mă evidențiez ca moldovean. Aici, oamenii sunt relaxați, iar pacienții sunt atenți și prudenți, căutând soluții dentare care să se integreze cât mai bine în aspectul lor natural, fără a urmări un zâmbet artificial de tip „hollywood smile”.

Ai avut vreodată un gând de a renunța?

„Am trecut printr-o perioadă dificilă în care am simțit că vreau să renunț la meseria mea. Mulți oameni mi-au repetat că nu am un viitor în acest domeniu și că este greu să reușesc, că este imposibil să fac o treabă mare. Aproape că le-am dat crezare… dar am decis să plec în căutarea mea, să încerc și să greșesc singur, să învăț din experiența mea. Am simțit pe pielea mea că, dacă alții au reușit, atunci pot și eu. Și uite că, în cele din urmă, s-a dovedit că este posibil!”

Dumitru preferă să meargă la muncă în prima parte a zilei, între orele 05:00-06:00 dimineața,în dependență de perioadă și proiectele în care este implicat. Indiferent de programul de lucru, mereu găsește o ora pe zi pentru a alerga. De mic copil a făcut sport, și aceasta este o pasiune care l-a format și învățat ce este disciplina și perseverența

Care sunt planurile tale pe viitor?

„Viitorul este acum, lucrez la câteva proiecte, care o să ajute oamenii să obțină rezultate estetice mai ușor. Aș vrea să fiu perceput ca și exemplu pentru generația noastră, să inspir oamenii să facă lucruri frumoase cu multă pasiune, căci potențialul fiecăruia este mare și păcat să nu fie realizate. Aș vrea sa fiu recunoscut unul dintre cei mai buni în ceea ce fac la nivel mondial, pentru că chiar cred că este posibil și am destul talent și atitudine”

Nu planifici să te întorci acasă?

„Cahul este orașul meu drag, locul unde am făcut primii pași, am întâmpinat primele eșecuri și am sărbătorit primele succese, aici am trăit prima mea poveste de dragoste. Cahul este orașul campionilor, locul unde se nasc visele. Chiar dacă pot să mă întorc acasă în orice moment, simt că nu este încă momentul potrivit. Inițial, am plecat pentru a studia și pentru a-mi descoperi vocația, pentru a cunoaște pe cei mai buni din domeniul meu și pentru a învăța de la ei. Acum, aceasta este misiunea mea”

Ai vreun om exemplu care te inspiră?

„Mă inspiră mulți oameni din diverse domenii. Careva sportivi cu atitudinea și tăria de caracter cum e Cristiano Ronaldo, interpreți cu melodii și versuri profunde, Satoshi, prietenul meu, și colegii de meserie, în special tehnicianul de nume mare NONDAS”

Cui ai mulțumi pentru ceea ce ești acum?

„Am crescut cu bunica, care m-a educat în cea mai mare parte a copilăriei, în timp ce mama era plecată peste hotare. Una dintre cele mai memorabile lecții pe care mi le-a oferit și care m-a format pentru viitor a fost: „Nu-mi cere bani! Dacă vrei să obții ceva, hai cu mine la lucru și fă-I cu mâinile tale”. Aveam doar 8-9 ani atunci. Ambele femei au muncit din greu pentru a mă susține pe parcursul vieții mele, și pentru asta le sunt extrem de recunoscător.”

În prezent, Dumitru lucrează la dezvoltarea proiectului Truedentalstories, prin intermediul căruia a reușit să construiască legături și colaborări productive. Aici își prezintă parcursul professional, metodele folosite pentru a progresa și chiar  propriile greșeli, deoarece trebuie să fie autentice. Astfel, oamenii se pot inspira și învăța ceva, iar acest lucru îi oferă un schimb de energie și putere pentru a continua și a se dezvolta.

Articole similare