Dumitru Vancea: Trebuie să meriți să porți uniforma de polițist
Visul său din copilărie a fost să devină fotbalist, dar destinul avea altceva pregătit pentru el și l-a adus la academia de poliție.
„Fiind tânăr aveam alt mod de viață. Din momentul când s-a închis poarta academiei și mi s-a dat uniforma am fost marcat sufletește și m-am străduit să devin cât mai corect și onest față de tot ce mă înconjoară” – ne povestește Dumitru despre studiile la academie.
Dumitru spune că la începutul carierei a fost greu: „După studii mi-a fost greu să mă adaptez la lucru dar cum se spune practica bate gramatica. Ceea ce ai învățat teoretic trebuie de aplicat în practică. Erau situații când trebuia să reacționez exprompt, dar am avut mentori cu experiență și mi-a trebuit puțin timp să mă adaptez. Mi-a luat aproximativ un an să devin un ofițer operativ bun”.
„Exigența față de sine și oamenii din jur este valoarea care face un polițist un exemplu pentru societate”, spune Dumitru. „Mai avem mult de lucru la calitatea serviciilor oferite populației. Relația polițist-cetățean se realizează doar prin muncă asiduă, se construiește zi de zi. De multe ori cetățenii vor să li se respecte doar drepturile, uitând că au și obligații. Polițistul este un prieten care va sări la ajutor în nevoie – asta încercăm să transmitem cetățenilor”, ne transmite Dumitru.
La întrebarea „Merită să devii polițist în Republica Moldova?” a răspuns afirmativ.
„Merita! M-am întrebat de multe ori cum era să fie dacă era să aleg o carieră în sport, dar nu regret. Munca asta înseamnă activitatea pe care am ales să o fac pe viață” ne declară Dumitru Vancea, făcând abstracție de sacrificiile, salariul, timpul cu familia, orele nedormite și munca periculoasă la care este supus zilnic.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.
Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.