Publică un anunț
piatasud.md

COPIII, PRADĂ UŞOARĂ… Exploatarea și traficul de copii

COPIII, PRADĂ UŞOARĂ… Exploatarea și traficul de copii

27% dintre victimele traficului de persoane sunt copii, spune Save the Children într-un nou articol care are drept scop clarificarea miturilor despre această problemă sensibilă care există în fiecare țară din lume.  

Cel mai trist este că majoritatea copiilor își cunosc traficantul și au încredere în el…prin urmare traficul nu întotdeauna este însoțit  de utilizarea violenței fizice,se poate întâmpla prin relații, manipulări, șantaj sau amenințări abuzive.

Mediul online, deosebit de atractiv pentru copii, reprezintă o cale suplimentară prin care copiii pot deveni victime ale abuzului, exploatării și traficului.

Internetul este un mediu ostil, în care copiii pot fi expuşi unor abuzuri. Totuşi, internetul reprezintă o oportunitate pentru copii, de a avea acces la informaţii care nu ar fi altfel accesibile, astfel că accesul copiilor nu ar trebui limitat, ci cel mult monitorizat de către adulţi.

Copii şi tinerii care utilizează internetul, îl consideră un loc în care au foarte multă libertate, unde se pot distra şi unde îşi pot face prieteni. Internetul are rolul de a înlocui unele lucruri, pe care copiii nu le pot face în viaţa obişnuită: să vorbească despre lucruri delicate cu cineva, sau să găsească pe cineva care să-i asculte problemele.

Prin intermediul internetului, prin reţelele de socializare, traficanţii iau legătura cu victimele și se împrietenesc cu ele, speculându-le atât nevoile, cât şi temerile. Astfel, traficanţii câştigă încrederea minorilor ascultându-le problemele. Traficanţii posedă o inteligenţă emoţională ridicată. Această caracteristică este întâlnită, în special, în cazul recrutorilor, care folosesc tehnici de manipulare mai subtile, empatizând cu ceilalţi, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor, asigurându-şi în acest mod atingerea scopului final, reprezentat de recrutare.

Pentru o mai bună înţelegere a vulnerabilităţii copiilor, în faţa recrutării, este necesară explicarea aprofundată a condiţiilor de mediu şi de trai ale copiilor, anterioare traficului.

Un aspect important cu privire la copii exploataţi, este cel legat de situaţia familială a acestora. Diversele forme de dezintegrare a familiei, contribuie dramatic la creşterea probabilităţii de apariţie a traficului de copii. Familia, rămâne primul şi cel mai important mediu de creştere a copiilor, iar orice disfuncţionalitate în interiorul acesteia, are repercursiuni majore asupra vulnerabilităţii copiilor. În familiile disfuncţionale, părinţilor le lipseşte timpul şi/sau preocuparea pentru implicare în viaţa copiilor lor, ei nu verifică frecvenţa şcolară sau modul de petrecere a timpului liber, nu poartă discuţii şi nu-i ascultă pe copii, nu-i îngrijesc şi nu-i sprijină, nu le oferă suport emoţional şi stabilitate, mediul fiind rece şi uneori ostil, absenţa afecţiunii repercutându-se negativ asupra dezvoltării copiilor.

Violenţa şi abuzul în familie, fie emoţională, fizică sau sexuală, este văzută ca un important factor favorizant al recrutării, indiferent de statutul social sau economic al acesteia. Un mediu familial abuziv, pregăteşte terenul pentru variatele dar constantele forme de abuz, pe care va trebui să le îndure copilul când va fi traficat și/sau exploatat. 

”Nu cred că mi se poate întâmpla mie” este un mod de gândire care poate duce la experiențe cu consecințe deosebit de grave. Deaceea atât noi adulții cât și copii trebuie să fim precauți. 

Violența poate fi oprită! Orice persoană este în drept să sesizeze autorităţile despre un caz cunoscut de violenţă asupra copilului. Dacă ești martorul unei asemenea situații, nu fi indiferent și solicită ajutor de la:

  • Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112; 
  • Primarul sau asistentul socal din localitate;
  • Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111;
  • Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).

Implică-te și semnalează fiecare caz de violență!

Victoria Lungu

Articole similare