Eugeniu Valic a devenit primul moldovean acceptat în prestigiosul Curs de Oncologie Medicală al Societății Europene de Oncologie Medicală

Eugeniu Valic a devenit primul moldovean acceptat în prestigiosul Curs de Oncologie Medicală al Societății Europene de Oncologie Medicală
© Sursa: arhiva personală

În perioada 2-6 septembrie 2024, Eugeniu Valic, absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, originar din municipiul Cahul, a reprezentat Republica Moldova la Cursul de Oncologie Medicală pentru Studenți Medicali în orașul Napoli, Italia, organizat sub egida Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO).

Scopul acestui curs a fost de a familiariza studenții mediciniști despre principiile de bază, dar și oportunitățile unei cariere în domeniul oncologiei medicale.

Tânărul relatează că a fost o onoare să reprezinte în premieră țara, în special municipiul Cahul, fiind primul student din Moldova acceptat în cadrul acestui curs european cu participare internațională. El a ținut să mulțumească celor apropiați și primarului din Cahul, Nicolae Dandiș, pentru susținerea oferită.

„Mulțumesc cordial familiei, colegilor, profesorilor, în special domnului primar, Nicolae Dandiș pentru sprijinul oferit. Este o mare onoare să reprezint Moldova și Cahul la acest eveniment internațional de prestigiu. Sunt entuziasmat să învăț de la cei mai buni din domeniu și să contribui la lupta împotriva cancerului.” a declarat Eugeniu Valic.

Participanții în cadrul acestui curs au putut asculta și participa la prelegeri, workshop-uri și mese rotunde cu tematici legate de oncologie medicală (chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită) în cancerul mamar, melanom malign, pulmonar, al sistemelor gastrointestinal, osos și urogenital, dar și utilizarea noilor metode de diagnostic cu ajutorul inteligenței artificiale în oncologie. 

Lectorii în cadrul acestui curs au fost renumiți medici oncologi și savanți de renume din domeniu, printre care Andres Cervantes, președintele ESMO (Spania), Jonathan Lim (Marea Britanie), Pawel Sobczuk (Polonia), Maria Kfoury (Franța), Alberto Servetto (Italia), Cristina SauraManich (Spania), Rachel Wuerstlein (Germania), Giulia Martini (Italia), Floriana Morgillo (Italia), Fabio Gomes (Marea Britanie) și Noelia Tarazona (Spania).

Pe lângă partea oficială, programul a inclus activități de networking în cadrul unor vizite în centrul istoric al orașului Napoli, dar și o escapadă pe litoralul Mării Tireniene.

La final, participanții au primit certificate de participare, dar și materiale didactice utile în viitoarea carieră din domeniul oncologic.

Menționăm că la ediția din Napoli din acest an au aplicat peste 550 de studenți din întreaga lume, fiind acceptați 62 de participanți din 29 de țări: Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Turcia, Țările de Jos și Ucraina.

Articole similare