Publică un anunț
piatasud.md

Familiile care adoptă copii vor avea mai mult sprijin de la statul R. Moldova

Familiile care adoptă copii vor avea mai mult sprijin de la statul R. Moldova

Părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora vor putea beneficia de mai multe concedii sociale.

Printre acestea se numără concediul parțial plătit pentru părinții adoptivi pe perioada de încredințare, concediul integral plătit pentru părinții adoptivi, concediul paternal plătit, concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, inițiativa legislativă a deputaților Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, care prevede noi măsuri de sprijin pentru familiile cu copii.

O altă prevedere a proiectului oferă mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Mai exact, tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat în părți. Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Potrivit autorilor, aceste inițiative vin să susțină familiile din Republica Moldova și să ușureze îmbinarea vieții de familie cu viața profesională a părinților.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua de către Parlament.

Articole similare