Publică un anunț
piatasud.md

FOTO: Cum a decurs campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” la Cahul

FOTO: Cum a decurs campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” la Cahul

„Colorează lumea în oranj: elimină violența împotriva femeilor acum” este tema campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” care se desfășoară în Republica Moldova,începând cu 25 noiembrie. 

La Cahul, în cadrul campaniei, a avut loc un eveniment public  unde s-a menționat necesitatea combaterii violenței în bază de gen.   

„Deseori, în societate se vorbește foarte teoretic despre violența în familie. Din păcate, aceasta se manifestă diferit. Să sesizăm aceste cazuri și să nu le admitem. Cel/cea care este victima violenței trebuie să beneficieze de asistență, dar cei care sunt violenți, să fie sancționați. Fenomenul violenței a fost permanent în societatea noastră – fie că a fost raportat, fie că oamenii nu au acordat suficientă atenție. Îmi doresc, în comunitatea noastră să fim mai implicați, astfel încît să să avem mai puțină violență, mai multă dragoste și mai multă educație”,  a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. 

Cu ocazia lansării campaniei la Cahul, cei prezenți  au avut posibilitatea de a urmări un concert oferit de National Youth Orchestra, dirijată de Adriano Marian.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată și o expoziție de fotografie – „Egalitatea în obiectiv”, realizată de participanții și participantele taberei de fotografie, care s-a desfășurat în luna octombrie, în orașul Cahul. Tabăra a fost organizată de Asociația Media Guard, în parteneriat cu Ziarul de Gardă.

„E foarte mult de lucru la acest capitol. Pentru generația tânără, trebuie să ne ocupăm de educație. Pentru cei care au crescut în violență sau au avut experiență de violenta în viața lor și o reproduc – trebuie să muncim cu organele de drept. Trebuie să combatem stereotipurile, căci stereotipurile  sunt doar norme inventate”, a menționat jurnalista Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă.

La eveniment a fost prezent și Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Lupta cu violența în bază de gen  a fost mereu dificilă și, în special, mai dificilă în situații de urgență. Restricțiile impuse în pandemie au făcut să crească numărul de abuzuri și numărul de situații care duc la violența față de femei, mai ales că e dificilă distanțarea victimelor de agresori. Astfel, UE sprijină victimele violenței în bază de gen, atât în raionul Cahul, cât și Ungheni”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost distribuite materiale promoționale de către angajații Inspectoratului de Poliție Cahul, precum și pliante privind încurajarea raportării cazurilor de violență.

„Violența în familie este rezultatul frustrărilor și al abuzurilor. La moment, Poliția este aproape de victimele violenței în familie și acordă sprijinul necesar. Încurajăm  victimele violenței să nu tolereze astfel de fapte și să apeleze numărul unic de urgență 112”, a spus Sergiu Costandachi, Șef interimar al IP Cahul.

Acest eveniment face parte din proiectul EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene

Articole similare