Rețetă ciobănească: Miel la ceaun în sos de vin alb
Carnea de miel la ceaun este o mâncare tradițională care și-a făcut loc în sufletul moldovenilor. Aceasta este gătită într-un ceaun, cu legume și condimente în care apoi se adaugă vin alb. Carnea de miel devine fragedă și aromată, cu un gust delicios și ușor picant. Este rețeta perfectă pentru o cină în sânul familiei. Se servește cu mămăligă, brânză și un pahar de vin.
Miel la ceaun
Ingrediente
- Carne de miel
- Ceapă
- Ardei gras
- Morcov
- Dumadă (pastă de tomate)
- Roșii
- Ardei
- Vin alb
- Ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
- Într-un ceaun mare, la foc încins, adăugăm ulei de floarea soarelui.
- După ce uleiul s-a înfierbântat, adăugăm carnea de miel pentru a se prăji. În tot acest timp, amestecăm bucățile de carne pentru ca acestea să nu se lipească de suprafața ceaunului. Continuăm să amestecăm până când carnea începe să devină mai moale și putem amesteca mai ușor în ceaun.
- Adăugăm ceapa, care îi va da gust mielului. Pentru un ceaun mare, sunt necesare 10-15 cepe tăiate. Important este să lăsăm focul mai încet după ce adăugăm ceapa, pentru ca aceasta să nu se lipească de ceaun, să nu se ardă și să nu-i dea un gust amărui mâncării. Amestecăm întreaga compoziție.
- După ce s-a înmuiat puțin ceapa, adăugăm morcovul ras și ardeii grași, tăiați fâșii.
- Pentru ca mâncarea să capete un gust mai picant și să aibă un aspect frumos, adăugăm câțiva ardei iuți cărora le facem o despicătură la capăt.
- Adăugăm roșiile tăiate. Amestecăm.
- Adăugăm sarea după ce carnea a început să lase zeamă. Important este să o gustăm după ce carnea începe să fiarbă, deoarece anume atunci carnea își ia cantitatea necesară de sare și putem înțelege ce gust are zeama.
- Adăugăm vinul alb. Continuăm să amestecăm.
- Pentru a ne asigura că mielul este gata, ne orientăm după carnea de pe costițe care trebuie să „se strângă grămadă”.
Poftă bună!