Guvernul propune o serie de modificări pentru perfecționarea mecanismului de recuperare a bunurilor infracționale
În ședința de astăzi, Cabinetul de Miniștri va examina o serie de modificări și completări în vederea perfecționării mecanismului de recuperare a bunurilor infracționale, transmite radiomoldova.md.
Printre cele mai importante modificări, sintetizate într-un proiect de lege, se numără:
- posibilitate de a confisca „un alt bun echivalent” sau contravaloarea acestora dacă „confiscarea bunurilor este imposibilă din orice alt motiv”.
- confiscarea specială a bunurilor dacă bănuitul, învinuitul sau inculpatul este liberat de răspundere penală sau de pedeapsă penală. Totodată, confiscarea specială nu se va aplica în cazul liberării persoanei de răspundere penală ca urmare a expirării termenului de prescripție și dacă termenul a expirat după pornirea procesului penal, exceptându-se infracțiunile ușoare, mai puțin grave sau grave.
- Introducerea în Codul de procedură penală a noțiunii de proprietate efectivă care reprezintă situația în care o persoană, acționând în calitate de beneficiar efectiv, exercită un control asupra unui bun deținut în proprietate de o altă persoană. Persoana va fi considerată beneficiar (proprietar) efectiv al bunului și în cazul în care acesta a fost dobândit de o altă persoană la indicația sa sau pe cheltuiala sa.
Menționăm că de recuperare a bunurilor infracționale se ocupă în prezent Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), care este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost creată în 2017.
Agenția poate efectua investigații doar la solicitarea Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Inspectoratului General al Poliției, Serviciului Vamal și a Serviciului Fiscal de Stat. ARBI nu poate lucra independent de alte instituții și nu are dreptul de a iniția investigații financiare paralele fără o delegație oficială.
Subdiviziunea poate desfășura investigații financiare paralele în cadrul urmăririi penale pe 55 de tipuri de infracțiuni – inclusiv: infracțiuni de corupție, crimă organizată, spălarea banilor, trafic de droguri, trafic de ființe umane, contrabandă, evaziune fiscală.
Dacă în urma investigațiilor au fost depistate bunuri infracționale, atunci urmează indisponibilizarea, adică interzicerea folosirii lor până la decizia definitivă a instanței de judecată. ARBI este singura instituție care, pe lângă sechestrare, are în competență înghețarea bunurilor.
Odată indisponibilizate, bunurile sunt administrate de instituțiile specializate, până la confiscarea acestora. ARBI este responsabilă de evaluarea, administrarea și valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate pe cele 55 de infracțiuni din competența sa, Ministerul Finanțelor administrează bunurile sechestrate pe alte tipuri de infracțiuni, iar Serviciul Fiscal de Stat este responsabil de bunurile ușor alterabile.
După decizia de confiscare, urmează recuperarea efectivă a bunurilor de către Serviciul Fiscal de Stat și executorii judecătorești. Statul poate încasa și utiliza bunurile confiscate sau contravaloarea acestora, iar anumite bunuri pot fi subiectul reutilizării sociale.