Publică un anunț
piatasud.md

Gunoiștea pe care crește iarbă

Gunoiștea pe care crește iarbă

Orice comunitate, mică sau mare, are nevoie de un sistem de administrare a deșeurilor. Principala preocupare a administrațiilor publice locale în acest sens este modul de colectare și utilizare a gunoiului și combaterea gunoiștelor neautorizate. 

Gunoiștea de la Cahul – de la „foc continuu” la „iarbă verde”

Depozitul de deșeuri a municipiului Cahul este amplasat la aproximativ 5 km de localitate, în apropierea comunei Lebedenco. Aici, zilnic, este transportat gunoiul colectat din oraș. Vorbim de 140 de metri cubi în fiecare zi – adică în jur de 20 de autospeciale. Gunoiștea a fost creată în 1998 pe o suprafața de 9,1 ha.

Din cauza felului în care era administrată, mai ales vara, gunoiștea se aprindea. Mai „puneau umărul” la asta și unii localnici iresponsabili. Cel mai mare incendiu a avut loc în luna iulie 2017. Atunci gunoiștea a ars fără întrerupere timp de trei zile. Patru autospeciale au luptat cu flăcările. Fumul înghițise 3 comune, iar localnicii amenințau că vor bloca drumul de acces dacă nu va fi soluționată problema.  

Din 2017, după acel incendiu, administrația întreprinderii comunale din Cahul a decis schimbarea modului de depozitare a deșeurilor. De atunci, locuitorii din satele megieșe nu au mai simțit miros de fum. 

Gunoiștea poate fi „verde”

„Aici practic stăm pe gunoi. Gunoiștea a fost preconizată pentru a excava grundul, a face gropi pentru a depozita deșeurile și ulterior să fie acoperite cu grund. Deșeurile se depozitau la adâncimea de 2,5 metri și acoperite cu grund de vreo 30, 35 cm. Se întâmpla că gazele care se evacuau pe urma procesului de putrefacție, de la o scânteie, de la soare, se aprindeau și depozitul mereu fumega. Din anul 2017, am început o tehnologie: îl împrăștiem (gunoiul n.r.) pe teritoriu un strat de 25 – 30 cm și îl acoperim cu grund. Astfel, dăm posibilitate ca gazele să nu se acumuleze, dar să se evacueze neobservat. Avem 3 ani și nu se mai aprinde gunoiștea”, ne-a spus Iurie Arnaut, Directorul ÎM „Gospodăria Comunal – Locativă” Cahul. 

„Ne-am gândit la tehnologia asta noua – să nu permitem oamenilor fără adăpost, care vin încoace, să colecteze plastic, să aprindă gunoiul. Ca să descopere metal – incendiază. Ne-am gândit ca factorul uman să nu aibă posibilitatea de a aprinde deșeurile. Mereu am avut probleme cu satele Lebedenco, Ursoaia și Pelinei, căci fumul se așeza pe vale și aveam probleme cu cetățenii care trăiesc acolo. Practic, ne aflam deasupra gunoiului, dar stăm pe iarbă”, ne-a mai spus directorul întreprinderii municipale. 

Noua modalitate de depozitare a gunoiului pare să fi interesat și primăriile din alte localități. Responsabilii din alte comune vin la Cahul să vadă cum funcționează proiectul la modul practic, pentru a-l implementa ulterior și în localitățile lor.

„A fost primarul din Cantemir împreună cu Șeful Gospodăriei Comunale și s-au mirat că nu văd gunoiul. Când au venit au întrebat: da unde-i gunoiul? Din Cimișlia au fost – tot s-au uitat, tot au rămas uimiți. Dacă se va respecta așa tehnologie, gunoiștea va funcționa încă mulți ani”, consideră Iurie Arnaut. 

Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi din 2017, în raionul Cahul sunt înregistrate 45 de gunoiști cu suprafața totală de 48,6 ha.

Articole similare