Publică un anunț
piatasud.md

În cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică cetățenii vor primi compensații suplimentare

În cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică cetățenii vor primi compensații suplimentare

Consumatorii casnici cărora le-a fost majorată categoria de vulnerabilitate, după corectarea erorilor din cererile inițiale depuse pe portalul guvernamental compensatii.gov.md, vor primi diferența în următoarea perioadă de facturare.

Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) joi, 19 ianuarie.

Anterior, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a explicat că, în decembrie, autoritățile au îmbunătățit metodologia de calcul a categoriilor de vulnerabilitate energetică atribuite cetățenilor.

„Am introdus și filtre pentru evitarea fraudei, pentru blocarea familiilor care nu-și declară veniturile”, spunea Spatari, pe 21 decembrie.

El a mai precizat că, pentru multe familii, compensațiile pentru facturile din decembrie vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie, inclusiv după micșorarea pragului de cheltuieli pentru categoria medie, de la 20% la 15%.

În ultimele două luni, au fost semnalate mai multe erori în facturile la gaze naturale. Cel mai des, consumatorii indică erori privind calcularea compensației, indicarea greșită a gradului de vulnerabilitate în factură și lipsa recalculării compensației.

Moldovagaz a confirmat că până marți, 17 ianuarie, a depistat peste 2.000 de cazuri de neconcordanțe. „Împreună cu autoritățile publice centrale, lucrăm asupra eliminării acestor discrepanțe într-un timp cât mai scurt”, au comunicat reprezentanții Moldovagaz.