Începând cu 1 ianuarie 2025, în Moldova vor fi impuse limite pentru plățile în numerar
Legea nr. 34 „privind reglementarea plăților în numerar”, care va reduce semnificativ utilizarea numerarului în economie, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Cu toate acestea, mulți cetățeni se confruntă deja cu dificultăți în deschiderea conturilor sau efectuarea tranzacțiilor la anumite bănci, scrie logos-pres.md.
Situația a fost discutată de Olga Golban, directorul Serviciului Fiscal de Stat, Dorel Noroc, șeful Asociației Băncilor din Moldova, Daniel-Marius Staicu, șeful Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțării Terorismului, și Adrian Gheorghiță, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în cadrul unei întâlniri online. Aceasta a fost organizată de Camera de Comerț Americană în Moldova.
„Legea este menită să contracareze evaziunea fiscală și procesele de spălare a banilor și finanțare a terorismului, dar ridică probleme suplimentare pentru cetățeni în ceea ce privește accesul la serviciile bancare”, a declarat Adrian Gheorghiță în cadrul întâlnirii. – Primim reclamații că unele bănci refuză să închidă sau să deschidă conturi. Aceste situații apar în contextul reglementării stricte a activității băncilor privind proveniența fondurilor cetățenilor”.
Reamintim că noua lege va afecta nu numai persoanele juridice, antreprenorii, persoanele care prestează servicii profesionale în domeniul justiției sau al sănătății, ci și cetățenii obișnuiți care nu sunt implicați în afaceri atunci când achiziționează bunuri imobiliare sau vehicule. În special, achiziționarea de bunuri imobiliare/vehicule de către o persoană fizică în numerar va fi posibilă numai dacă valoarea acestora specificată în contractul de cumpărare nu depășește echivalentul a 100 (pentru bunuri imobiliare) sau 50 (pentru vehicule) din salariul mediu lunar estimat în economie (partea (3) a articolului 5). În cazul în care prețul depășește limita stabilită, plata trebuie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200.000 de lei, care poate fi plătită în numerar.
Aceste reguli nu se vor aplica contractelor de vânzare-cumpărare de bunuri imobile și/sau vehicule deja încheiate la data intrării în vigoare a legii, iar limitele vor fi reduse în următorii doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia. De la 1 ianuarie 2026 – 75 /25 salarii medii lunare pe economie, iar de la 1 ianuarie 2027 – 50 salarii medii lunare pe economie pentru achiziționarea de bunuri imobiliare. Nu există nicio limită pentru achiziționarea de autovehicule, ceea ce va exclude utilizarea de numerar în astfel de tranzacții.
În caz de încălcare a acestor norme, se vor aplica sancțiuni, diferențiate în cadrul unei bifurcații de sancțiuni în funcție de categoria de persoane și de acțiunile comise. Cuantumul concret al amenzii va fi stabilit ca urmare a analizării fiecărui caz de încălcare, pe baza principiului individualizării pedepsei și proporționalității sancțiunilor.
Există, de asemenea, întrebări cu privire la normele de utilizare a numerarului de către persoanele fizice- cetățeni care cumpără bunuri de la persoane juridice. De la 1 ianuarie 2025, în conformitate cu Legea nr. 34 „Cu privire la plățile în numerar”, aceștia au dreptul să plătească în numerar până la un maxim de 100.000 de lei. Sumele care depășesc această limită, cetățenii vor fi obligați să plătească prin transfer. Prin urmare, apare întrebarea cât de acceptabile vor fi acțiunile sale dacă, de exemplu, atunci când cumpără mobilă în valoare de peste 100.000 de lei, împarte această sumă cumpărând-o în rate.
Teoretic, este posibil, iar în acest caz cetățeanul nu încalcă legea până la proba contrarie. Cum va interpreta STI și alte autorități ale statului aceste acțiuni și ce intenționează să facă pentru a preveni aceste riscuri, astăzi putem doar presupune. Autoritățile nu vor încuraja astfel de practici, deoarece scopul acestor acțiuni este de a eluda legea. Aceasta a fost interpretarea care s-a auzit în timpul discuției.
Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri continuă să exprime puncte problematice legate de aceste inovații. De exemplu, protecția datelor cu caracter personal. Adesea, la încheierea contractelor, clienții nu doresc să își furnizeze datele personale, iar vânzătorul nu are dreptul să îi oblige să facă acest lucru. Și nu este întotdeauna posibil să se urmărească împărțirea sumei, aceasta este prerogativa autorităților de inspecție. În cazul în care un client a achiziționat bunuri în diferite magazine ale unui lanț de magazine pentru o sumă care depășește limita de numerar autorizată, acesta nu poate ști că este vorba de aceeași persoană.