Lucrări de întreținere a coloniilor de albine într-un an apicol: Perioada de iernare

Lucrări de întreținere a coloniilor de albine într-un an apicol: Perioada de iernare

Această perioadă cuprinde perioada repausului de iarnă (octombrie/noiembrie-ianuarie/februarie) si perioada înlocuirii albinelor de iernare și de dezvoltare în primăvară; perioada de iernare (perioada de timp de la formarea ghemului de iernare și până la revizia de fond în primăvară) prezintă la nivelul întregii Regiuni a Bazinului Mării Negre, ca urmare a caracteristicilor climatice,unele diferențieri exprimate prin momentul de debut și durată. 

În această perioadă apicultorul trebuie să aibă în vedere:  

  • depășirea perioadei de iarnă în condiții cât mai bune, cu o mortalitate acceptabilă, situată în limite normale, atât la nivelul stupinei (0-10%) cât si la nivel de familie, 
  • înlocuirea albinei de iernare și o bună dezvoltare timpurie în primăvară în scopul valorificarii primelor culesuri, în special a culesului de salcâm. 

Măsuri necesare: 

  1. strâmtorarea cuibului pe necesarul de rameșirezerve cu ajutorul diafragmei. Strângerea cuibului numai pe ramele ocupate de ghemul de iernare asigură creșterea rapidă a populației în primăvară.
  2. împachetarea (izolaţia) cuibului şi asigurarea unei bune ventilaţii.  
  3. alegerea unei vetre însorite, fără curenţi sau vânturi puternice este foarte importantă pentru iernarea albinelor, iar poziția stupului se face astfel încât să capteze maximum de căldură solară. 
  4. asigurarea liniștii în stupină prevenind zgomotul produs de păsări, animale, trepidații datorate mijloacelor de transport, etc. 
  5. înlesnirea efectuării zborurilor de curățire în zilele călduroase – peste 12 grade C, pentru eliminarea conținutului fecalelor din rect și prevenirea îmbolnăvirilor care se manifestă cu diaree. 
  6. vatra stupinei va fi curățată în cazul căderilor mari de zăpadă; deasemenea vor fi curățate și scandurelele de zbor pentru evitarea formării de gheaţă la urdinisuri implicit obturarii ventilației. 
  7. controlul iernarii – prin foaia de control (pusă pe fundul stupului) și prin control auditiv cu ajutorul unui tub de cauciuc (ascultarea zumzetului specific care oferă indicii despre starea acestora).
  8. administrarea deasupra ramelor de turte (paste) energetice in cazul insuficienței hranei.  

Administrarea de turteenergo – proteice, care să stimuleze dezvoltarea familiei de albine poate fi făcută spre sfârșitul lunii februarie, numai după ce au făcut un zbor de curățire și când există posibilitatea ca zborul să se repete peste 2 – 3 săptămâni.

  1. evaluarea mortalitatilor se realizează la primul control în primăvară când se notează de obicei următoarele: 
    1. mărimea familiei de albine (intervale de albine),  
    2. prezența mătcii și ponta acesteia,  
    3. suprafaţa de puiet,  
    4. rezerve de hrană,  
    5. cantitatea de albină moartă pe fundul stupului,  
    6. prezența semnelor de boală

Cauzele mortalitatilor excesive se stabilesc prin trimiterea de probe către laboratoare autorizate! 

Unele mortalități pot fi evaluate și de apicultor: ca de exemplu atunci când albinele mor de foame – albinele se găsesc moarte cu capul în interiorul celulei și ca o caracteristică a speciei, în lipsa hranei, toate albinele mor cam în același timp.

Începând cu luna martie apicultorul trebuie să facă mai multe verificări ale stării albinelor prin (1) revizia sumară de primăvară și (2) revizia de fond. 

Revizia sumară de primăvară are ca scop verificarea stării coloniilor la ieşirea din iarnă și de a îndrepta situațiile anormale care pot pune viața familiei de albine în pericol.  

Acest control se efectuează într-o zi însorită din luna martie, care să permită deschiderea stupului, aprecierea puterii familiei de albine, prezența mătcii în funcție de prezenţa puietului căpăcit şi necăpăcit, aprecierea rezervelor de hrană și a dispunerii acestora, dar și aprecierea stării de sănătate după aspectul general al fagurilor, (calitateapontei, pete de diaree) şi a resturilor de pe fundul stupului. Revizia de fond reprezintă un control general de primăvară pe aceleași obiective ca la revizia sumară, dar aceasta are ca scop o verificare mai amănunțită pentru a crea condițiile de dezvoltare a familiei de albine.

Articole similare