Meta anunță că a eliminat o rețea de pagini cu știri false în limba rusă, care viza publicul din R. Moldova în ajun de alegeri

Meta anunță că a eliminat o rețea de pagini cu știri false în limba rusă, care viza publicul din R. Moldova în ajun de alegeri
© Imagine simbol

Meta anunță că a eliminat un grup de conturi și grupuri care viza publicul vorbitor de limbă rusă din Moldova pentru încălcarea politicii platformei privind comportamentul neautentic coordonat, potrivit zdg.md. 

Operațiunea s-a axat pe mai multe surse de știri false în limba rusă, care se prezentau drept entități independente, prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe platformele Meta (Facebook, Instagram), Telegram, Ok.ru și TikTok.

Astfel, Meta a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram pentru încălcarea politicii noastre împotriva comportamentului neautentic coordonat. Această rețea provenea în principal din regiunea transnistreană a Moldovei și viza publicul vorbitor de limbă rusă din R. Moldova.„Am eliminat această campanie înainte ca ei să poată construi audiențe autentice pe aplicațiile noastre”, subliniază Meta. 

Această operațiune s-a axat pe aproximativ o duzină de surse fictive de știri în limba rusă, care s-au dat drept entități independente prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe ale noastre, Telegram, OK (Odnoklassniki) și TikTok. Printre acestea se numărau mărci precum Tresh Kich, Moldovan Mole, Insider Moldova, Gagauzia on Air. Persoanele din spatele acestei activități foloseau conturi false pentru a gestiona paginile, pentru a posta conținut și pentru a direcționa oamenii către canalele off-platform ale acestei operațiuni, în principal pe Telegram.

Aceștia au postat conținut original, inclusiv caricaturi, despre noutăți și evenimente geopolitice referitoare la R. Moldova, incluzând critici la adresa președintelui Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Moldova și România. Totodată, aceștia postau comentarii de susținere a partidelor pro-ruse din R. Moldova, inclusiv o mică parte a acestora făcând referire la oligarhul fugar Ilan Șor și la partidul său. Operatorii au postat, de asemenea, despre oferirea de bani și cadouri, inclusiv mâncare și bilete la concerte, dacă oamenii din Moldova îi urmăresc pe rețelele de socializare sau fac graffiti cu numele de marcă ale brandurilor.

Această campanie a postat frecvent rezumate ale articolelor de pe un site de știri legitim point.md, dar cu o aparentă tentă pro-rusă și anti-UE adăugată de operatori. De asemenea, aceștia au amplificat un canal Telegram al gazdei unei emisiuni politice satirice din Moldova, care critica candidații pro-europeni.

Articole similare