Publică un anunț
piatasud.md

Educatoare tânără din Cahul: „Dacă nu creștem noi copiii noștri, oare cine o să-i crească?”

Eugenia este tânără specialistă, educatoare la Grădinița-Creșă „Prichindel” din Cahul. Imediat după absolvirea studiilor s-a angajat la grădiniță, deși putea alege și alte profesii.

„Îmi plac foarte mult copiii. Copiii mai mici mai tare mă atrag și de aceea m-am decis ca aici să vin. În fiecare zi mă trezesc cu zâmbetul pe față pentru că știu că mă duc acolo unde mie îmi place ceea ce fac” ne-a declarat Eugenia.

Ne-a spus că pentru a lucra cu copii trebuie să „fii în mintea lor”, iar ei se atașează mult de tine.  

„Îmi place pentru că e foarte important să intri în mintea lor. Dacă intri în mintea lor și te joci cum ei, faci diferite glume, și copii de tine se atașează. Trebuie să fii și mai sever un pic, dar este o vorba: ești sever, dar nu uita să aduni copii lângă tine. Ca să plec peste hotare nu am avut de gând. Important să ai dorință, e important să vrei, e important să faci, important să dai educația pe care o merită copii, care trebuie să o aibă. Trebuie acest lucru să îl faci cu plăcere. Daca nu-ți place, nu vrei, vii doar că trebuie, pentru bani… trebuie să ai dorință, trebuie să ai instinctul acela de copil mic, să ai plăcere de la ceea ce se faci. Dacă să faci doar pentru bani – nu va ieși nimic” a mai adăugat tânăra educatoare.

Spune că principalul aspect al profesiei pe care o are este să ai interes, dedicație și dorință de a le da copiilor ceea ce ei merită – educație de calitate. 

„Oricum copii sunt mici, fiecare copil simte persoana, simte că tu vrei, că tu îi iubești. Iești ca a doua mamă, trebuie să le oferi și dragoste și atenție și ei au nevoie de aceasta. Daca nu simt, și ei se îndepărtează și nu doresc nici la grădiniță” ne-a declarat Eugenia.

Deși în Republica Moldova salariile educatorilor un sunt nici pe departe unul motivant, copii sunt cei care o fac să nu renunțe le vocație, iar zâmbetele lor sunt cea mai mare răsplată. 

„Aș vrea să dau și un sfat tinerilor specialiști, care finisează acum pedagogia:nu o să le pară rău ceea ce fac. Dacă totuși învață, cât de cât, măcar vreo câțiva ani să avanseze în profesia pe care o au pentru care ceva frumos, chiar e frumos să lucrezi cu copii. Dacă nu creștem noi copii noștri, oare cine o sa-i crească pe ei”a punctat Eugenia. 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare