Publică un anunț
piatasud.md

Moldovagaz propune reducerea tarifului la gazele naturale. Află ce preț

Moldovagaz propune reducerea tarifului la gazele naturale. Află ce preț

SA „Moldovagaz” a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali la prețuri reglementate pentru anul 2024.

Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune a fi redus cu până la 9,3%, ajungând la 10 095 lei pentru o mie de metri cubi.

Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

Pentru consumatorii casnici asta presupune un preț de 12,20 lei metrul cub (fără TVA), actualmente prețul este de 13,39 lei.

Potrivit adresării, în punctele de intrare în rețelele de transport noul tarif ar trebui să constituie 7 716 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,6 % mai puțin decât cel în vigoare; la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze noul tarif ar trebui să constituie 7 801 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,5 % mai puțin decât cel actual.

Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 7 915 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 13,3%, la presiunea medie – 8 917 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 11,5% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 12 200 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 8,9%.

Proiectul tarifului pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali la prețurile reglementate în anul 2024 a fost elaborat în strictă conformitate cu legislația și va acoperi costul achizițiilor de gaze naturale, ceea ce va asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată față de furnizor.

Tariful la gaze naturale la prețuri reglementate este aprobat de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.

Articole similare