Publică un anunț
piatasud.md

Cui aparțin întreprinderile municipale? Iurie Cebotari: Aceste întreprinderi nu se supun nimănui, nici chiar primarului

Cui aparțin întreprinderile municipale? Iurie Cebotari: Aceste întreprinderi nu se supun nimănui, nici chiar primarului

Declarațiile aparțin consilierului municipal Iurie Cebotari și au fost făcute în cadrul emisiunii inDIRECT a ziuadeazi.md. 

Membru al fracțiunii ACUM afirmă că Consiliul de administrare va fi dotat și va fi mai presus de conducătorii întreprinderilor, Consiliul de administrare va asigura activitatea întreprinderilor în mod normal.

“Aceste întreprinderi nu se supun nimănui, nici chiar primarului” susține Iurie Cebotari, referitor la situația actuală.

După părerea lui Cebotari, ei doresc să inițieze un proces de eliberare a orașului din mâinile celor care au condus de-a lungul anilor până la Nicolae Dandiș. Echipa majoritară a consilierilor municipali care este acum dorește ca în oraș să fie schimbări reale, de aceea s-a dorit aprobarea, în conformitate cu norma legală, a componenței nominale a consiliilor de administrare și a comisiilor de cenzori.  

“Nimeni din instituțiile subordonate primăriei nu se poate considera drept șef al unui SRL oarecare…Logica fiecărui conducător a subdiviziunii, a întreprinderii municipale sau a instituției este de a servi cetățenii, locuitorii or. Cahul” declară Iurie Cebotari.

Conform legii, Consilierii nu au dreptul de a a face parte din Consiliul de administrare. Din spusele lui Cebotari,  s-a propus o listă de persoane competente care ar avea careva tangențe, care își vor executa acțiunile lor în cel mai bun mod. 

“Consiliul de administrare este un organ ales de către majoritatea consilierilor. Acei consilieri care își dau votul acestor persoane, bineînțeles că o să ducă răspunderea politică” afirmă Iurie Cebotari.

Ca replică și motiv pentru care au boicotat ultima ședință, oponenții amintesc despre Legea cu privire la întreprinderile municipale și întreprinderile de stat, dispoziții finale, unde se recomandă de a reorganiza în alte forme organizate juridic.

“Suntem obligați de către Hotărârea de Guvern, obligați de către Lege, care ne obligă să facem aceste modificări” ne spune Iurie Cebotari.

Menționăm că mai multe raioane din Republica Moldova, au implementat deja aceste modificări cu privire la statutul întreprinderilor municipale.

Componența nominală a consiliilor de administrare a întreprinderilor municipale din Cahul a fost aprobată la ședința consiliului municipal din 19 martie. 

CITEȘTE ȘI : Consilii de Administrare pentru Întreprinderile Municipale din Cahul

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare