VIDEO// „La Cotihana” vor putea rămâne turiștii peste noapte datorită suportului Uniunii Europene
Nicolae Căpraru de mai bine de 2 ani administrează o afacere în domeniul turismului și recreerii în satul Cotihana, municipiul Cahul.
Prestează servicii recreative într-o zonă pitorească amplasată drept în localitate, zonă în care cahulenii vin să petreacă timpul liber.
Vede dezvoltarea afacerii în asigurarea spațiilor de cazare, pentru ca oaspeții să poată rămâne peste noapte. La această idee l-a împins pandemia și multitudinea de solicitări din partea cahulenilor cât și a celor care doreau să vina „La Cotihana” din alte localități.
„Pandemia a fost o provocare pentru noi, multe persoane atât de la Cahul cât și din alte regiuni a Moldovei au vrut să vină să se cazeze și să petreacă timp în natură. Atunci ne-am gândit că avem nevoie de proiecte europene pentru că necesită investiții mari visurile noastre. Credem că reușim să facem ceva frumos pentru zona noastră” ne spune Nicolae.
Pentru a satisface solicitările, a încercat să acceseze fonduri nerambursabile, și i-a reușit datorită proiectelor finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul GAL „Cișmeaua Sudului”
„În cadrul proiectului EU4Moldova am aplicat la GAL Cișmeaua Sudului pentru realizarea unei căsuțe modulare din lemn. La momentul dat aici se instalează căsuța care este destinată pentru cazare cu o capacitate de până la 4 persoane. Va fi dotată cu dormitor, baie și priveliște spre iaz. Din start ne-am gândit ca căsuța să fie izolată bine ca să putem activa și pe timp rece. Natura are frumusețea sa în toate anotimpurile. Anul acesta va fi un an de probă” ne spune Nicolae Căpraru.
Pandemia și creșterea prețurilor la materialele de construcții i-au cam dat planurile peste cap, dar ne spune că oricum suportul pe care l-a primit din partea Uniunii Europene este unul esențial, fără de care nu și-ar putea dezvolta afacerea.
„Proiectul dat ne ajută să trecem la altă etapă. Pentru noi acest proiect ar fi ireal fără susținerea din partea Uniunii Europene. E costisitor și ar fi o dificultate pentru noi pentru a strânge mai mult timp banii necesari. Visurile noastre se materializează și din august credem că vom fi gata să primim la cazare turiștii” a punctat Nicolae Căpraru.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.