Publică un anunț
piatasud.md

Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare la 1 iulie

Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare la 1 iulie

Începând cu 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 34 de ani, transmite IPN.

Casa Națională de Asigurări Sociale menționează că, în același timp, bărbații, care intenționează să-și perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei pensia pentru limita de vârstă se stabilește în condițiile unui stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani.

Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii. Ele pot să se pensioneze cu trei ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 1 iulie 2020 la vârsta de 56 de ani.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.


CNAS reamintește că la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la 1 ianuarie 1999 deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 1 ianuarie 1999, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale. Totodată, se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea și actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Sursa: radiochisinau.md

Articole similare