Oamenii greu i-am convins, nu vroiau, iar acum 900 de gospodării sunt conectate la apeduct //VIDEO

Oamenii greu i-am convins, nu vroiau, iar acum 900 de gospodării sunt conectate la apeduct //VIDEO

Pavel Puică din s. Roșu, raionul Cahul, este pensionar. La ai săi 72 de ani, se ocupă de treburile casnice, crește iepuri și găini. Agricultura era o ocupație a sa de bază și în anii trecuți. Ne-a povestit că în anii ’90 avea construite mai multe sere și creștea castraveți pe care îi vindea la piața din Cahul. 

Principala problemă care o aveau atunci era lipsa sistemului de aprovizionare cu apă, fiind nevoit să colecteze apa din râpă și să o pompeze în sere. 

În satul Roșu, pe atunci nu era rețea, erau doar câteva fântâni arteziene care aprovizionau cu apă câteva gospodării. 

În 2012 situația s-a schimbat. În Roșu a fost dată în exploatare rețeaua de alimentare cu apă, construită cu suportul financiar al Guvernului României și Germaniei. 

Pentru a nu mai depinde de apa din fântână, nea Pavel a participat activ la procesul de informare și convingere a localnicilor să se conecteze la serviciile prestate de S.A. Apă-Canal Cahul. 

„E o apă de calitate. Satul Roșu a avut așa noroc și a câștigat acest proiect pilot. A zecea oară mulțumesc Guvernului României și Guvernului Germaniei. Eram consilier și am pașaportizat fântânile. Erau 114 fântâni, dar apa nu era de calitate bună” ne declară Pavel Puică. 

Spune că a fost forte greu să convingă oamenii să se conecteze la rețeaua centralizată care aduce apă de la Cahul. Mulți spuneau că au fântâni și că nu au nevoie de rețea.  

„Oamenii greu i-am convins, nu vroiau, iar acum din 900 de gospodării, 90% sunt conectate la apeduct. Cu apa de la Cahul fac mâncare” ne-a mai declarat domnul Pavel. 

Își amintește că în 2012, rețeaua „a fost sfințită” chiar la el în ogradă. Acum practic utilizează doar apa din rețea, inclusiv la irigare. Spune că apa din fântâna care o are în ogradă este prea bogată în săruri, ceea ce dăunează culturilor. 

Unicul neajuns este prețul, care s-a dublat de atunci: „Prețul, deodată ne-au promis și era 6 lei. Au trecut câțiva ani și a ajuns la 13,78 lei”.  

Acum este gata să se conecteze și la rețeaua de canalizare, construită în satul Roșu tot prin intermediul unor proiecte susținute de Uniunea Europeană. 

Construcția rețelei de aprovizionare cu apă în satul Roșu, raionul Cahul a costat peste 2,6 milioane de lei. În total, au fost construiţi 14,3 kilometri de apeduct. 

Proiectul de aprovizionare cu apă a fost gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare