Publică un anunț
piatasud.md

Opinia expertului: Listele electorale denotă o lipsă acută de profesioniști în Republica Moldova

Opinia expertului: Listele electorale denotă o lipsă acută de profesioniști în Republica Moldova

Listele electorale prezentate la CEC denotă faptul că în Republica Moldova asistăm la un deficit acut de resurse umane, profesioniști pe domeniile relevante. Este opinia unor comentatori politici și jurnaliști, potrivit cărora o combinație armonioasă dintre integritate și profesonalism este greu de identificat, iar persoanele competente sunt greu de convins să se implice în politică.

„Un partid proeuropean, care promovează lupta cu corupția, trebuie să aducă specialiști în domeniile relevante. Am asistat până acum la o migrație masivă, foarte multă lume competentă se află în diaspora, de aceea există un deficit de resurse umane care pot fi transformate în participanți la procesele politice”, a spus expertul Dionis Cenușă în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, potrivit jurnalistului Vasile Botnaru, faptul că potențialii candidați la funcția de deputat se află sub lupa presei și a contracandidaților, îi determină pe mulți să refuze implicarea în politică.

„Multă lume nu știe dacă să se aventureze sau nu, mai ales după ce a apărut acest avertizor de integritate, care analizează listele. După gestul Natei Albot, lumea se va feri și mai mult să candideze”, a spus Vasile Botnaru.

Mai mult, potrivit experților, devine și mai dificil pentru un partid să identifice persoane profesioniste și, în același timp, de o integritate ireproșabilă.

„Partidele sunt interesate de capacitatea candidaților de pe listă de a aduna voturi, de notorietatea lor. Nu este suficient să avem persoane integre, trebuie să avem persoane competente, capabile să se opună practicilor nedemocratice. Nu este suficient să fii bineintenționat ca să vii în Parlament”, a spus Vlad Țurcanu.

Potrivit legii, data limită de depunere a dosarelor privind înregistarea în calitate de concurent electoral este 11 iunie. Verificarea actelor are loc în decurs de 7 zile din data depunerii, ulterior CEC decide înregistrarea sau neînregistrarea în cursa electorală.

Articole similare