Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor vor avea loc în 6 comunități din raionul Cahul

Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor vor avea loc în 6 comunități din raionul Cahul

Peste 80 de reprezentanți și reprezentante ale administrațiilor publice locale, comunităților, societății civile și grupurilor de inițiativă din raioanele Cahul și Ungheni, precum și ai partenerilor naționali și locali în promovarea egalității de gen s-au reunit la 19 februarie 2021, într-un eveniment on-line, pentru a lansa proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”.

Proiectul este inițiat de două organizații non-comerciale: Centrul CONTACT – Cahul și Institutum Virtutes Civilis.

“Țintim să lucrăm cu APL dar și cu membrii activi din cadrul comunităților participante în proiect, să ne implicăm în elaborarea de politici publice sensibile la dimensiunea de gen. O componentă importantă este lucrul la direct cu femeile  pentru ca acestea să devină membre cât mai active în comunitățile noastre și să promoveze drepturile femeilor la nivel local”, a subliniat Silvia Strelciuc, Directoare Executivă a Centrului CONTACT – Cahul în cuvântarea sa de salut.

„Împreună putem realiza o schimbare în bine”, a menționat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, iar această schimbare a atitudinilor și percepțiilor poate veni de la fiecare dintre noi”. „Una dintre marile noastre speranțe este ca la finalul acestui proiect să putem spune fiecare dintre noi că aceste activități ne-au schimbat în bine viziunile asupra rolului femeii și a bărbatului în dezvoltarea comunităților, asigurând egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a afirmat Liliana Palihovici.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” are drept obiective consolidarea capacităților societății civile și administrațiilor publice locale pentru a fi parteneri activi în promovarea și protecția drepturilor femeilor; consolidarea parteneriatelor dintre organizațiile societății civile și ale APL în elaborarea și ajustarea Strategiilor de dezvoltare Locală la dimensiunea de gen și dezvoltarea Planurilor Locale în domeniul egalității de gen și realizarea proiectelor ce promovează egalitatea de gen; și sporirea gradului de conștientizare de către public a necesității eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei.

“Violența împotriva femeilor este un act grav de violare a drepturilor omului. Iată de ce este foarte important ca prin eforturile noastre comune să eliminăm condițiile care favorizează apariția actelor de violență, începând cu carențele în educație, cele socio-economice, care la ziua de azi mai sunt agravate și de epidemie, și altele”, a subliniat Vladimir Calmîc, vicepreședintele raionului Cahul.

Șase comunități din raionul Cahul și șase comunități din raionul Ungheni vor fi implicate în proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”, asigurând prin activitățile și inițiativelor lor integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, precum și realizarea unor programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen.

„Va fi un an în care ne vom vedea mai des datorită acestui proiect”, a afirmat Polina Panainte, Manageră de Program UN Women Moldova, care a menționat câteva dintre activitățile anterioare ale programului, printre care și activitățile consacrate celor 16 zile împotriva violenței față de femei, care s-au desfășurat pe plan local, reunind peste 100 de mii de persoane.

Cele 6 localități din raionul Cahul, incluse în proiect sunt : municipiul Cahul, comuna Larga Nouă, comuna Zîrnești, satul Andrușul de Jos, satul Văleni și satul Slobozia Mare.

În cadrul proiectului, membrii comunităților selectate vor beneficia de instruiri gratuite în domeniul egalității de gen, iar 4 primării vor primi câte un grant în valoare de 40 mii de lei.

Agenda evenimentului de lansare a proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” a inclus și o scurtă ceremonie de semnare on-line a acordurilor de colaborare în cadrul acestui proiect, precum și realizarea unei fotografii de grup.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare