Publică un anunț
piatasud.md

Prețurile la produsele petroliere ar putea fi plafonate

Prețurile la produsele petroliere ar putea fi plafonate

Deputații au susținut metoda de plafonare a prețurilor în baza unei  Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă aparține deputatului independent Alexandru Oleinic. În opinia lui, analiza situației pe piața internă, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, comportamentul companiilor petroliere indică necesitatea unei revizuiri  a cadrului normativ în domeniul respectiv. Acest lucru a devenit și mai evident după audierea rapoartelor reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței, menționează deputatul. 

Oleinic a specificat că implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Proiectul conține o anexă în care este prezentată formula de calcul al prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează a fi votat și în lectura a doua.

Articole similare