Producătorii de fructe din Moldova preiau tehnologii moderne din Italia pentru a face față crizelor și schimbărilor climatice
Studierea tehnologiilor moderne de producere a fructelor și soiurilor de perspectivă, bunele practici ale agriculturii de precizie și adaptabilitatea la crize, și schimbări climatice au fost doar câteva subiecte abordate de 30 de producători și exportatori de fructe din Republica Moldova, în cadrul unei vizite de studiu în Italia, transmite MOLDPRES.
„Sectorul pomicol din Republica Moldova a fost pus la încercare de provocări majore – de la crize geopolitice, la schimbări climatice – care influențează afacerile cu fructe și prezența pe piețele internaționale. Este imperativ să preluăm și implementăm lecțiile pe care ni le oferă partenerii noștri din Italia, care prin dotări tehnice de ultimă generație, prognoze și studiul pieței, reușesc să dețină o poziție fruntașă în exportul de fructe”, preşedintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.
Membrii Moldova Fruct au avut ocazia să viziteze pepiniera Griba, fabrica de tractoare specializate pentru plantații multianuale Antonio Carraro, fabrica de utilaje agricole Lohmann, dar și cooperative agricole, și livezi moderne.
„Micii producătorii de fructe din Italia au înțeles că se pot uni în cooperative, a câte 200-250 de producători. Astfel, ei reușesc să aibă acces la multiple facilități, inclusiv la infrastructură tehnică dezvoltată, care le permite să sorteze peste 55 mii de tone de fructe anual și să livreze cantități mari și fructe uniforme”, estimează Oleg Alexandrov, director Mialex-Nord SRL.
Anterior, şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) declara că cel mai potrivit model pentru dezvoltarea agriculturii moldoveneşti ar fi cel al Italiei, unde s-a pus accent pe asocierea agricultorilor în cooperative. Unindu-și forțele, susține MAIA, fermierii vor putea face față mai ușor concurenței, inclusiv la nivel regional.
„Cooperarea înseamnă unicul mod prin care îți reduci din cheltuieli și îți majorezi venitul. Italia este țara cu cel mai mare număr de agricultori mici, care au existat în timp și sunt extrem de rezilienți la toate intemperiile economice de pe glob, datorită faptului că sunt uniți în cooperative”, a explicat sursa citată.
Potrivit lui Roman Jucovschi, specialist Agrobiznes la Moldova Fruct, participanții au fost selectați pe baza interesului de a înființa plantații moderne de mere, de a procura material săditor din Italia și de a studia tehnologiile de producere, păstrare și sortare. „Tot ei, în urma cunoștințelor dobândite, vor explora și cultiva noi soiuri de mere și combinații optime pentru rezistența la condițiile climatice”, a menționat Roman Jucovschi.
Vizita de studiu a fost organizată de Asociația Moldova Fruct, cu susținerea Elveției (Swiss Cooperation in Moldova) și a organizației Helvetas Moldova, prin Proiectul OPTIM.