Reforma Poliției: Cetățenii au tot mai multă încredere în poliție

Reforma Poliției: Cetățenii au tot mai multă încredere în poliție

Nivelul de încredere a cetățenilor în în Poliție este în creștere. aceasta reiese din Barometrul Opiniei Publice (BOP) din luna octombrie 2020, realizat la comanda IPP.  

Dacă în decembrie 2019, încrederea populației în instituția Poliției atingea 39,5%, menținându-se în topul celor 6 instituții cu cea mai mare încredere, fiind precedată de Biserică (73%); Primărie (57%); mass- media (50%); armată (43%) și instituția președinției (42%), după un an de zile, rezultatul este mult mai bun. 

În BOP din luna octombrie 2020, la întrebarea „Câtă încredere aveți în poliție?” 41% din respondenți au răspuns că au oarecare încredere sau foarte mare încredere. Aceasta plasează poliția în top 4 a instituțiilor care se bucură de încrederea cetățenilor după Biserică, Primărie și Armată. 

Creșterea încrederii cetățenilor în poliție este rezultatul și implicării civice în procesul de monitorizare și promovare reformei poliției. 

Din decembrie 2018, Asociația Promo-LEX implementează proiectul „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, realizat cu suportul Uniunii Europene. 

În această perioadă, Promo-LEX a elaborat și publicat două rapoarte de monitorizare privind implementarea reformei Poliției, a contribuit la instruirea a 26 de comunicatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a acordat trei sub-granturi pentru acțiunile OSC-urilor locale, precum și în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție a desfășurat o Campanie de informare a cetățenilor privind obiectivele și realizările din cadrul Reformei Poliției, campania ajungând în 23 de localități din țară. În Cahul, promovarea principiilor reformei poliției a fost realizată de A.O. Cahul 2030 prin realizarea unui ciclu de reportaje despre polițiștii din Cahul, dar și investițiile UE în dezvoltarea capacităților polițiștilor din Cahul. 

Totodată, pentru a stimula comunicarea și interacțiunea dintre cetățeni și Poliție, Promo-LEX a lansat platforma www.politia.monitor.md

Platforma permite ca orice persoană poate semnala în regim on-line, pe hartă interactivă a platformei www.politia.monitor.md un șir de probleme sau încălcări ale legii comise de către cetățeni, funcționari publici, polițiști.

  • acte de corupție,
  • cazuri de trafic de influență sau îmbogățire ilicită,
  • abuzul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu,
  • falsul în acte publice,
  • neîndeplinire corespunzătoare a obligațiilor de serviciu,
  • actele de tortură, tratamentul inuman și degradant,
  • cazurile de discriminare,
  • încălcarea regimului juridic al incompatibilităților,
  • conflictele de interese,
  • încălcarea drepturilor angajaților Poliției.

Platforma www.politia.monitor.md conține și un set de formulare tipizate care oferă gratuit o ghidare juridică inițială acelor persoane care ar dori să sesizeze în mod oficial autoritățile competente cu privire la încălcările raportate pe harta interactivă.

Totodată, pe această platformă, cetățenii se pot informa despre progresul reformei Poliției, dar și despre activitățile și rezultatele proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova” implementat de Asociația Promo-LEX.

Acest articol a fost produs  cu ajutorul Asociației Promo-LEX și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și a Uniunii Europene.

Articole similare