Publică un anunț
piatasud.md

Ghidul Apicultorului: Obținerea propolisului

Ghidul Apicultorului: Obținerea propolisului

Propolisul reprezintă un amestec de substanțe rășinoase vegetale, ceară vegetală și uleiuri eterice, cu arome specifice pe care albinele îl culeg de pe diferite specii de plante și pe care îl folosesc în principal pentru astuparea diverselor crăpături din stup, înpoleirea (acoperirea cu un strat fin) celulelorfagurilorşiaaltorsuprafeţe din stup.

Propolisul Poate fi colectat cu ajutorul unor dispozitive realizate din diferite materiale. 

În general apicultorul poate obține propolis din: 

  • răzuirea unor elemente ale stupului pe care se găsește propolisul (podişor, falţuri, speteze);
  • mărirea spațiului dintre spetezele ramelor, albinele umplând aceste spații cu propolis;
  • inlocuirea podisorului cu o plasă din material plastic care după propolizare se va ridica și se va curăța;
  • utilizarea colectorului de propolis care este alcătuit dintr-un gratar lamelat din metal (dimensiunea de maxim 8 mm), o sită din material plastic și pânză colectoare (din bumbac) care se plasează deasupra cuibului în locul podișor ului (colector tip Oros); 

Aplicarea colectorului de propolis se face astfel: 

  • se aplică pesteramesita din material plastic,peste care se așează pânza colectoare și se așteaptă propolizareasitei. 
  • când propolizarea sitei s-a realizat şi apare propolisul pe muchia ramei se aplică grătarul lamelat. Grătarul se pune în luna aprilie o dată cu lărgirea cuibului și se ridică toamna momentul pregătirii pentru iernare a familiilor de albine; peste grătar se așează sita din plastic și apoi pânza colectoare care în prealabil au fost dezlipita pentru a forma noi orificii în care să fie depus propolis.  
  • În timpul sezonului apicol, ori de câte ori plasa din plastic este încărcată pe majoritatea suprafeței cu propolis se desface prin desprindere pânza colectoare de care aderă cea mai mare parte din propolis, reaşezându-se în poziția inițială.  
  • Recoltare apropolisului de pe pânza colectoare se face o dată pe an după ceî prealabil a fost păstrată câteva zile la temperatură scăzută (congelator).  

În acest mod se pot recolta între 100 şi 300 grame de propolis/familie de albine/an. 

Propolisul brut obținut prin răzuire nu necesită o pregătire specială, ci doar se elimină corpurile străine. În ceea ce privește conservarea, propolisul se poate ambala în pungi de plastic închise etanș pentru a se păstra principiile active.  

Propolisul fiind solubil în alcool etilic la rece, se pot ușor prepara soluții și extracte specifice (extract moale de propolis)

Articole similare