Astăzi, 31 ianuarie 2025, la Cahul, a fost celebrată Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală. Cu această ocazie, Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a transmis un mesaj de apreciere și recunoștință pentru eforturile depuse de primari, consilieri și alți funcționari locali.
„Dragi primari, consilieri, președinți de raioane, toți cei care muncesc zi de zi în Administrația Publică Locală, dar și dragi invitați, bine ați venit la Cahul. Vă salut Cahul, Căușeni, Basarabeasca, Taraclia, Comrat, Ștefan Vodă, Leova, Cimișlia, Cantemir, și bunii noștri din România. Astăzi, suntem cu toții aici ca să vă onorăm munca, care cere răbdare, dragoste de oameni și de locurile din care veniți. Astăzi, suntem cu toții aici, ca să vă onorăm munca, care cere răbdare, dragoste de unii oameni și de locurile din care veniți. Sunteți cei care aveți și primiți votul de încredere a locuitorilor satelor Dvs., iar acest lucru, vă responsabilizează. Adresându-mă Dvs simt că mă adresez fiecărui cetățean în parte pe care îl reprezentați, fiindcă Dvs sunteți vocea lor”, a declarat Igor Grosu.
În discursul său, președintele Parlamentului a vorbit despre rolul pe care autoritățile locale l-au avut în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
„Acum un an v-am invitat să muncim cot la cot pentru proiectul nostru de țară, integrarea în Uniunea Europeană. Iată că la un an distanță, pot spune cu mândrie că nouă ne-a reușit, că Republica Moldova a spus DA la Referendum și a ales președinta care va duce țara în marea familie europeană. Vă mulțumesc”, a adugat oficialul.
Igor Grosu a pus accent și pe sprijinul Uniunii Europene pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova, menționând despre impactul pozitiv al investițiilor în infrastructură și servicii publice:
„UE înseamnă: grădinițe, școli, biblioteci, case de cultură, puncte medicale, drumuri, apă și canalizare, stații de epurare, stații de pompieri. UE înseamnă bunăstare, securitate și, cel mai important, înseamnă PACE.”
Oficialul a evidențiat și potențialul economic al regiunilor Moldovei, oferind exemple concrete de succes:
„Cahulenii pot să dezvolte turismul rural, așa încât să ajungă în patrimoniul UNESCO. Leova poate să crească sparanghel, iar raionul Ștefan Vodă poate să exporte în UE cele mai gustoase cireșe, caise, prune și, bineînțeles, vin.”
Președintele Parlamentului a anunțat continuarea investițiilor în infrastructură și în programul „Satul European 2”
„În 2025, vom continua să investim în drumuri, fiindcă drumurile sunt vitale pentru economie, dar și pentru societate, drumurile leagă. Doar aici, la sud, sunt planificate lucrări majore, precum Vulcănești-Colibași, Baimaclia-Taraclia de Salcie, Leușeni-Leova, Ștefan Vodă-Săiți și multe altele.De asemenea, programul „Satul European 2” va include 183 de proiecte în localități din sudul țării, pentru a asigura acces la apă, drumuri bune, transport sigur, grădinițe moderne și orașe amenajate”, a declarat Igor Grosu.
Acesta a mulțumit autorităților locale din România pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova:
„Un mare mulțumesc prietenilor noștri! Sute de localități din Republica Moldova sunt înfrățite cu cele din România, și împreună ați reușit să modernizați școli, grădinițe, biblioteci. Din România primim apă, electricitate, gaze, dar cel mai important sprijin este drumul nostru european. Ca un frate, România ne vrea binele, iar acest bine este în marea familie europeană.”
În încheiere, președintele Parlamentului a menționat despre importanța unității și colaborării pentru viitorul Republicii Moldova:
„Trăim timpuri complicate, care cer putere, răbdare și încredere unii în alții. De aceea, vin și de această dată cu rugămintea să fim o echipă pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii, de la nord la sud, din stânga și din dreapta Nistrului. La mulți ani!”