Situația demografică din Moldova rămâne critică. Motivele pentru aceasta constau nu numai în dificultățile economice, ci și în schimbările priorităților de viață ale familiilor, în particularitățile parteneriatelor și în inegalitatea socială. Acest lucru a fost anunțat de șefa departamentului de politici demografice al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Aliona Crețu.
Potrivit ei, rata natalității este influențată de factori precum diferența de condiții de viață dintre zonele urbane și rurale, lipsa locurilor de muncă, precum și schimbarea rolului femeilor în societate. "Femeile moderne sunt mai predispuse să se străduiască pentru împlinire profesională și educație bună, iar rolul de mamă și gospodină nu mai este o prioritate pentru mulți. În plus, scăderea numărului de căsătorii și schimbările de parteneriate au și ele un impact", a subliniat Crețu. Beneficiile scăzute, salariile mici și șomajul exacerbează această problemă.
Datele de la Biroul Național de Statistică arată că în ultimii opt ani, numărul nou-născuților din țară a scăzut cu 34%: de la 41 de mii în 2014 la 27 de mii în 2022.
Pentru a crește rata natalității, statul ia măsuri pentru a sprijini familiile. De exemplu, în 2024, mărimea indemnizației forfetare pentru nașterea unui copil a fost majorată la 20 de mii de lei, ceea ce este de două ori mai mult decât înainte.