Șefa statului a prezidat marți, 14 ianuarie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia au fost analizate situația din sectorul energetic, măsurile de sprijin pentru populație și acțiunile necesare pentru consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Discuțiile au avut loc în contextul crizei generate de decizia companiei ruse Gazprom de a întrerupe livrările de gaze naturale pe malul stâng, încălcând propriile obligații contractuale.
„Scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în acțiunile Kremlinului, orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a declarat Președinta Maia Sandu.
Totodată, șefa statului a menționat că malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum insinuează partea rusă, încercând să justifice astfel decizia de a nu furniza gaze naturale pentru malul stâng. „Există un audit internațional care confirmă că malul drept nu are datorii față de Gazprom”, a mai precizat Președinta Maia Sandu.
Membrii CSS au discutat mai multe propuneri și soluții pentru depășirea crizei energetice.
„Această criză provocată de Gazprom a condus și la creșterea tarifelor pentru energie electrică și pentru malul drept. În acest context, vrem să ne asigurăm că și agenții economici, și gospodăriile casnice, vor trece mai ușor peste această perioadă complicată”, a menționat Maia Sandu.
Șefa statului a subliniat că Guvernul va intensifica eforturile pentru a extinde sprijinul oferit sub formă de vouchere energetice, menite să ajute gospodăriile vulnerabile să-și reducă cheltuielile prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu aparate mai eficiente din punct de vedere energetic.
Pentru agenții economici, Guvernul va compensa până la 50% din cheltuielile pentru energie pentru aproximativ ⅓ din producători, cei mai afectați de creșterea tarifelor. Totodată, programele de susținere a afacerilor vor avea ca prioritate retehnologizarea și implementarea soluțiilor bazate pe energie regenerabilă, cu scopul de a reduce atât consumul de energie, cât și costurile de producție.
Referitor la situația din stânga Nistrului, Președinta Sandu a menționat că Chișinăul a înaintat în repetate rânduri propuneri de ajutor, care au fost însă refuzate.
Printre alte subiecte abordate la ședința CSS s-au numărat:
- Conectarea la infrastructura energetică de pe malul drept a celor 12 localități aflate sub jurisdicția organelor constituționale ale Republicii Moldova, dar care depind în prezent de rețelele de energie de pe malul stâng. Asigurarea lor cu generatoare și lemne, în funcție de necesitate. Susținerea proiectelor de construcție a centralelor pe biomasă pentru școli și grădinițe;
- Simplificarea procedurilor pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică;
- Finalizarea și punerea în funcțiune a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău până la sfârșitul anului 2025, conform termenului stabilit
- Extinderea investițiilor în energia regenerabilă, care deja acoperă 15% din consumul zilnic.
Imagini video de la eveniment: https://www.youtube.com/watch?v=V7HKWIHiT1A