SPF 15, 30, sau 100? Cum să alegi crema de soare potrivită

SPF 15, 30, sau 100? Cum să alegi crema de soare potrivită
© Imagine reprezentativă

Unii oameni privesc cu scepticism crema de soare – unii cred că e doar un alt produs cosmetic cu promisiuni cerești, sau că, dimpotrivă, distruge pielea prin componentele sale. Am pregătit acest articol pentru a înțelege ce este crema de soare, și cât de mult folos aceasta are de fapt.

Crema de soare este un produs al cărui scop este minimizarea efectului razelor solare UVB, în special scăderea riscului de arsuri de soare și cancer de piele. Spre deosebire de majoritatea produselor cosmetice, crema de soare este un produs foarte atent studiat de organele regulatoare. Spre exemplu, în Europa, acesta are restricții afișate în Regulația Produselor Cosmetice.

Sunt multe tipuri de cremă de soare: organice, inorganice, hibride, ce acoperă diferite tipuri de raze solare și cu grad variat de SPF (Factor de Protecție solară). Efectivitatea cremei se reflectă din componența sa.

Cele mai sigure sunt considerate cremele inorganice ce conțin Oxid de Zinc și Dioxid de Titan, acestea lucrează prin crearea unui strat protector pe piele, care absoarbe razele precum un scut.

Cremele organice, pe de altă parte, sunt absorbite de piele și reflectă razele, însă din cauza că se îmbibă în piele, nu sunt recomandate pentru copii, femei însărcinate, și persoane ce alăptează.

Aceste creme au un risc mai mare de a cauza reacții alergice, iar conform unui studiu, poate lăsa urme în sânge, lapte și urină, la săptămâni după ce a fost aplicat doar o dată. Faptul acesta nu înseamnă că are un efect negativ asupra pielii mature.

Ce înseamnă nivelul SPF al unei creme solare? Contrar logicii, SPF 30 nu e de două ori mai puternic ca SPF 15. De fapt, diferența este doar 4%. Mai jos e reprezentat nivelul de raze UVB ce nu trece de nivelul de SPF.

SPF 15 – 93%
SPF 30 – 97%
SPF 50 – 98%
SPF 100 – 99%

Un ultim factor pentru alegerea unei creme solare, este categoria ”Spectru larg” și nu trebuie neglijat. Un spectru larg înseamnă abilitatea cremei de a proteja de razele solare UVA (unde lungi) și UVB (unde scurte). Undele lungi intră adânc în piele și lasă un efect pe termen lung, precum ridurile, petele de soare. Undele scurte au efect pe stratul de suprafață al pielii, și poate crea arsuri. Ambele tipuri de raze pot cauza cancer de piele.

Când și cât de des aplici crema solară?
La plajă, la soare, vara, și iarna. Deși simțim efectele soarelui în mare parte vara, când soarele ne copleșește cel mai tare, acesta luminează și emană raze UVA și UVB în decursul anului. Se recomandă reaplicarea cremei solare o dată la cel puțin 2 ore (după ce ai șters crema ce a rămas), iar la piscină, de fiecare dată când ieși din apă. Menționăm că protecția solară vine în mai multe forme, printre care cremă, spray sau componente în unele tipuri de machiaj.

Autoare: Raileanu Olga

Articole similare