Publică un anunț
piatasud.md

Svetlana Ciobanu: „ Bugetarea participativă este importantă pentru toți!”

Svetlana Ciobanu: „ Bugetarea participativă este importantă pentru toți!”

În cadrul emisiunii inDirect Svetlana Ciobanu, consilier municipal, ne-a relatat despre procesul bugetării participative în municipiul Cahul.

„Ideea bugetării participative a fost foarte mult timp analizată, din experiența altor orașe sau țări. Pentru noi este important ca fiecare cetățean al municipiului nostru să înțeleagă că bugetarea participativă este importantă pentru toți”, susține consiliera. 

Deasemeni, s-a discutat și despre procesul bugetului participativ și proiectele care sunt în desfășurare în municipiul Cahul.

„Din cele 26 de proiecte propuse, 23 dintre ele au fost identificate ca ilizibile și 14 din cele 23 ilizibile, au fost selectatea pentru primirea finanțărilor.Finanțările fiind de la 50 mii până la 100 mii lei din totalul de 1 milion de lei. Toate licitațiile sunt făcute conform cadrului normativ de aceea durează . Acum suntem practic la ultima sută de metri cu proiectul de canalizare pe strada veche, școala primară „Alexei Mateevici” la procurarea veselei și nu în ultimul rând Colegiu Industrial Pedagogic cu iluminarea, băncile din fața colegiului și inventarul sportiv.Deasemeni, a fost finanțat și de luna viitoare începe implementare, biblioteca orășenească cu 100 mii lei pentru renovarea bibliotecii”, declară Svetlana Ciobanu.

Scopul bugetului participativ nu este numai acela de a repartiza o anumită sumă de bani, deci nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei.

O parte importantă a bugetului participativ o constituie întâlnirile publice şi dezbaterile privind propunerile în cadrul cărora se pot naşte noi relaţii între vecini şi o atmosferă constructivă și plăcută în localitate. Astfel, consiliera Svetlana Ciobanu, ne-a declarat că în cadrul bugetării participative urmează să fie implimentate încă 7 proiecte pentru crearea terenurilor de joacă pentru copii în 7 cartiere diferite a municipiului Cahul.

„Au fost multe proiecte care arătau necesitățile acestor terene, copiii noștri nu au unde petrece timpul liber, din cauză ca inventarul este deja învechit sau stricat.Au fost făcute terenuri de joacă și în anii precedenți, dar nu s-au păstrat. Grupele de inițiativă civică trebuie să-și asume responsabilitatea să păstreze ceea ce s-a făcut”, punctează Svetlana Ciobanu.

Reamintim că, bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate.

În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare