Statutul HIV pozitiv nu este un motiv de a te ascunde de societate

Statutul HIV pozitiv nu este un motiv de a te ascunde de societate

În R. Moldova, la 01.01.2020, au fost înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV. Incidenta infecției cu HIV la 100 mii populație în a. 2019 а constituit 22,99 cazuri , inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,79 cazuri și în teritoriile de Est – 47,32 cazuri.

Conform datelor de laborator, în perioada 1 ianuarie –  31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 120 în teritoriile de Est.

Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

În anul 2016 Guvernului Republicii Moldova a aprobat Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, a cărui scopuri sunt: minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum şi a mortalității asociate cu SIDA. 

Cu efortul comun al partenerilor din sectorul guvernamental, societății civile și agențiilor internaționale a fost elaborat proiectul Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2021-2025.

La 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere SIDA, anul acesta fiind organizate un șir de evenimente ca:

  1. Promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile-cheie prin: promovarea materialelor informaționale privind testarea la HIV, în cadrul instituțiilor specializate, în transportul public, în rețelele de socializare și alte platforme media; promovarea aplicației mobile „HIV TEST” (știri, postări în rețelele de socializare); organizarea training-urilor pentru tineri cu scopul promovării testării la HIV; organizarea testării rapide la HIV, inclusiv prin intermediul punctelor mobile de testare; promovarea autotestării, cu teste rapide în bază de salivă, în rândul grupurilor-țintă.
  2. Scăderea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie vulnerabile la HIV. Acestea vor include: promovarea non-discriminării și atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie, vulnerabile la HIV, distribuirea materialelor informaționale în cadrul instituțiilor specializate, în transportul public, în rețelele de socializare și alte platforme media; organizarea ședințelor/întâlnirilor cu abordarea subiectelor non-discriminării, inclusiv cu participarea reprezentațiilor comunităților afectate de HIV; publicarea istoriilor de viață (de succes) pe rețelele de socializare și alte platforme media; desfășurarea concursurilor tematice cu istorii de viață, HIV și comunitatea, HIV și societatea.
  3. Asigurarea unei finanțări sustenabile a complexului de servicii, drept măsuri de răspuns la epidemia HIV cu organizarea dialogului la nivel național și local privind asigurarea finanțării sustenabile a măsurilor de răspuns la HIV.
  4. Creșterea eficacității interacțiunilor multidisciplinare la nivel național și local cu organizarea ședințelor de lucru privind planificarea acțiunilor comune cu societatea civilă pentru anul 2021.

În raionul Cahul, unica organizație nonguvernamentală care facilitează integrarea și apărarea drepturilor persoanelor HIV pozitive este A.O. „Pas cu Pas regiunea SUD”.

Serviciile organizației vizează consilierea socio-psihologică, consilierea juridică, apărarea intereselor în cazurile de discriminare a persoanelor HIV pozitive. 

„Persoanele HIV pozitive se intersectează foarte des cu discriminarea, deoarece societatea nostră nu este gata să accepte aceste persoane. avem cazuri de discriminare în câmpul muncii, atunci când este divulgat statutul. Avem și persoana HIV pozitivă își divulga statutul conștient statutul căci HIV este o maladie ca și multe altele. Aceste persoane pot fi încadrate în câmpul muncii, doresc să muncească, doresc să se implice, și doresc să se întrețină. Statutul HIV pozitiv nu este un motiv de a te ascunde de societate. Persoana este bolnavă, dar persoana aceasta ia terapia antiretrovirală și ea nu este un pericol pentru societate. Ea poate să muncească, ea trebuie să muncească, și dacă societate o acceptă are numai și numai de câștigat” ne spune Svetlana Ciobanu.

Potrivit președintei A.O. „Pas cu Pas Regiunea SUD” cele mai multe cazuri de discriminare a persoanelor HIV pozitive sunt înregistrate în localitățile rurale. Discriminarea este directă și indirectă, ținăt a discriminării fiind deseori copii persoanelor HIV pozitive. 

„Recent a fost un caz de discriminare la Cantemir, am avertizat instituțiile competente despre cazul acesta. Persoanele care au discriminat nu cunoșteau cadrul legal. În localitățile rurale sunt foarte dese cazurile date. Persoanele de la sat nu pot să accepte o persoană cu diferite maladii, nu doar HIV pozitivă. Oamenii nu sunt gata să accepte persoanele care s-au intersectat cu careva probleme. Persoanele acestea nu au nevoie de susținere oarecare, ele trebuie înțelese , ele nu au nevoie de compătimire, au nevoie de susținere” ne-a declarat Svetlana Ciobanu.

Potrivit Svetlanei Ciobanu, cadrul legal este bine definit la capitolul HIV, problema este că puțină lume îl cunoaște. Totodată, de 2 ori pe an sunt organizate campanii de informare a cetățenilor cu implicarea tuturor actorilor implicați în prevenirea răspândirii și controlul maladiei. 

„Pentru HIV/SIDA este un tratament pe vizață. să înțelegem că și la pacienții hipertonici, cu diabet zaharat,  tratamentul tot este dat pe viață. Tratamentul  este gratuit ceea ce nu nu împiedică pe nimeni să-și determine statutul. Suntem gata să acordăm asistență psihologica, avem juriști competenți, avem persoane „de la egal la egal” care au trecut prin treptele acestea și vor acorda o asistență profesionistă personeleor acestea” punctează Svetlana Ciobanu. 

Potrivit datelor organizației, în raionul Cahul, în anul 2020 au fost confirmați HIV pozitiv circa 13 de persoane. 

Articole similare