În anul 2025, sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de Ispas, va fi celebrată joi, 29 mai. Această zi are o deosebită însemnătate religioasă și este marcată la 40 de zile după Învierea Domnului (Paște), întotdeauna într-o zi de joi.
Ce reprezintă Ispasul
Ispasul este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, celebrând momentul în care Iisus Hristos S-a înălțat la cer din Muntele Măslinilor, în prezența ucenicilor Săi. Potrivit Noului Testament, prin această înălțare, Mântuitorul și-a încheiat misiunea pământească și a fost primit în slava cerească, de-a dreapta Tatălui.
În tradiția populară, sărbătoarea poartă numele de Ispas, care ar proveni de la un personaj mitic considerat martor al Înălțării. Se spune că „cine râde de Ispas, plânge până la Sânziene”, motiv pentru care oamenii obișnuiesc să fie veseli în această zi.
Obiceiuri și tradiții de Ispas
-
Se merge la biserică, unde se oficiază o slujbă specială de Înălțare.
-
În unele zone, oamenii duc pâine caldă și ceapă verde la biserică, pentru a fi binecuvântate și apoi împărțite.
-
Se pomenesc cei adormiți, iar în unele sate se fac pomeni cu colaci, ouă roșii și vin.
-
De Ispas, se consideră că cerurile sunt deschise, iar rugăciunile ajung mai repede la Dumnezeu.
-
Este ultima zi în care se mai pot spune „Hristos a înviat!”, urmând ca de a doua zi să se revină la salutul obișnuit.
Zi liberă în 2025?
În Republica Moldova și România, Ispasul nu este recunoscut oficial ca zi liberă prin lege, însă în unele instituții sau localități cu tradiție religioasă puternică pot fi acordate zile libere prin decizia angajatorului sau autorităților locale.