piatasud.md

Circa 70% dintre cetățenii Republicii Moldova dețin cel puțin un card bancar

Circa 70% dintre cetățenii Republicii Moldova dețin cel puțin un card bancar

Aproape 70% dintre cetățenii Republicii Moldova dețin cel puțin un card bancar, iar jumătate dintre aceștia îl folosesc la cumpărături online, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei.

În același timp, cei mai mulți cetățeni susțin că utilizarea cardului este o metodă de plată mult mai sigură, transmite radiomoldova.md.

Motivul principal, invocat de aproximativ 60% dintre persoanele care nu au carduri, este că ridică salariile sau pensiile în numerar și nu simt nevoia deținerii acestora. Alți 20% spun însă că nu au încredere în bănci sau că nu au acces la bancomate în regiunea unde locuiesc.

Potrivit BNM, 68% dintre moldovenii care au peste 18 ani dețin un card bancar, iar cei mai mulți îl folosesc pentru retrageri la bancomate sau pentru a păstra banii.

Totodată, a crescut până la 38 de procente și numărul celor care efectuează plățile prin mobile banking.

Cetățenii spun că preferă să efectueze plăți prin intermediul cardului bancar deoarece o pot face din orice colț al lumii, fiind o metodă confortabilă, care le economisește timpul.

„Toți membrii familiei noastre folosesc cardurile, pentru că este mai comod”;

„Achit tot prin intermediul cardului bancar, grădiniță, servicii”; „Chiar dacă sunt în vârstă, lucrez și folosesc cardul, la magazin achităm cu cardul, cred că este cea mai comodă modalitate și pierzi mai puțin timp”, au spus oamenii.

Totuși, unii moldoveni sunt mai reticenți în a deține sau a efectua plăți cu ajutorul cardului. Aceștia spun că nu au încredere în sistemul bancar sau că nu știu cum să-l folosească.

„Noi suntem în vârstă și nu utilizăm carduri, au mai fost cazuri când dispar banii de pe carduri”;

„Aș dori să am card, dar mi se pare mai comod cu banii cheș”; „Am renunțat la card pentru că se făceau șmecherii”, au afirmat unii oameni.

În Republica Moldova, utilizarea plăților fără numerar pentru bunuri și servicii a devenit tot mai frecventă, relevă statisticile oficiale. Acest trend este impulsionat și de dezvoltarea produselor și tehnologiilor inovatoare în domeniul cardurilor de plată, oferite de bănci.

Dacă în anul 2017, un cetățean efectua, în medie, opt plăți fără numerar, atunci în 2023, numărul de tranzacții a crescut semnificativ până la 54.

ziuadeazi.md