piatasud.md

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Vezi și câți moldoveni poartă acest nume

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Vezi și câți moldoveni poartă acest nume

La data de 9 ianuarie, a treia zi de Crăciun pe stil vechi, creștinii care urmează calendarul iulian, sărbătoresc Ziua Sfântului Ștefan, primul martir al creștinismului. A fost un diacon cunoscut pentru predica sa curajoasă despre Hristos, fiind omorât cu pietre pentru mărturisirea credinței. Moartea sa reprezintă începutul unei perioade de persecuție a creștinilor, iar acest sfânt este privit ca un exemplu de curaj și dăruire față de credință.

Tradiția spune că icoana sa adusă în casă aduce spor și sănătate, iar persoanele certate sunt sfătuite să se împace. În această zi, sunt pomenite persoanele decedate în circumstanțe tragice și se dau pomene celor care poartă numele său. De asemenea, este recomandat să se evite conflictele și să se ofere daruri precum o candelă sau o icoană.

Numele „Ștefan” provine din grecescul „Stephanos” (Στέφανος), care înseamnă „coroană” sau „laureat”. Acesta simbolizează demnitatea, onoarea și victoriile. În tradiția creștină, Sfântul Ștefan a fost primul martir al Bisericii creștine, iar numele său este asociat cu sacrificiul și dăruirea. Prin urmare, numele „Ștefan” este simbol al staturii, al cinstei și al înfruntării persecuțiilor pentru credință.

În Republica Moldova, acest nume îl poartă peste 11 mii de persoane, respectiv:

  • Ștefan - 11 341 persoane
  • Ștefănel - 16 persoane
  • Ștefania - 432 persoane
  • Ștefana - 74 persoane
  • Ștefănița - 22 persoane

La mulți ani celor care poartă acest nume!

ziuadeazi.md