piatasud.md

De la 1 ianuarie Gazprom nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova

De la 1 ianuarie Gazprom nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova

Gazprom a anunțat oficial că, începând cu 1 ianuarie 2025, nu va mai livra gaz Republicii Moldova. Chiar dacă toate volumele de gaz rusesc erau direcționate către regiunea transnistreană, acest lucru va afecta şi regiunea de pe malul drept al Nistrului, pentru că se cumpără energie electrică de la Cuciurgan.

Pe pagina de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a menționat:

"Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici. Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional".

Totodată, Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova.

MoldovaGaz deasemenea a venit cu următoarele precizări:

SA „Moldovagaz” a luat act de decizia SAP „Gazprom” de a limita, din data de 1 ianuarie 2025, începând cu 07.00 ora locală, furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova până la volumul de 0 metri cubi pe zi. De menționat că, începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de SAP „Gazprom”, în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de SA „Moldovagaz” către regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Totodată, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene. De subliniat că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.

Sursă: tvrmoldova.md