Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF și Centrul Clasa Viitorului au lansat programul de formare profesională continuă - DigiProf, pentru cadrele didactice din învățământul general. Inițiativa este racordată la standardele europene DigCompEdu.
Programul își propune să sprijine profesorii din Republica Moldova în integrarea tehnologiilor în procesul de predare.
„Programul a fost lansat cu un scop clar, să avem o abordare coerentă și standardizată în formarea competențelor digitale a cadrelor didactice. Obiectivul nostru este ca, până la mijlocul anului viitor, 10.000 de profesori să beneficieze de aceste formări, adică practic, fiecare al treilea cadru didactic din școlile din Republica Moldova. Este un obiectiv ambițios, dar realizabil, datorită sprijinului oferit de UNICEF și de partenerii de la Clasa Viitorului”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
„UNICEF este mândru să contribuie cu peste 400.000 USD la această inițiativă ca partener angajat în regândirea sistemelor educaționale pentru a fi incluzive, adaptabile și digital competente. Educația digitală nu este un lux — este un drept și o necesitate pentru pregătirea copiilor de astăzi pentru lumea de mâine. Fiecărui cadru didactic care va participa la DigiProf vreau să-i transmit un mesaj clar: rolul dumneavoastră în modelarea viitorului nu a fost niciodată mai important. În mâinile voastre stă puterea de a reduce prăpastia digitală pentru generațiile viitoare”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de țară, UNICEF în Republica Moldova.
Programul este structurat pe două niveluri principale de competență — A (începător) și B (intermediar) — stabilite pe baza unei evaluări inițiale a nivelului digital al fiecărui participant, pentru a asigura o instruire personalizată și relevantă. Formarea are o durată de 150 de ore per nivel și este livrată într-un format hibrid, care combină sesiuni sincrone (online și față în față) cu activități asincrone desfășurate pe platforma Moodle.
Centrul Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV) contribuie cu expertiză valoroasă în cadrul inițiativei DigiProf, sprijinind procesul de transformare digitală în educație prin împărtășirea propriei experiențe.
„Estonia a trecut prin propria sa transformare în educație și știm, din experiență directă, cât de important este să le oferim profesorilor instrumentele necesare. De aceea, suntem deosebit de mândri să susținem programul DigiProf în Republica Moldova. Le doresc mult succes tuturor cadrelor didactice implicate în acest proiect și vă asigur că ESTDEV vă este alături, gata să împărtășească din experiența sa în procesul de transformare digitală”, a afirmat Anna Alen, consilier de proiect în cadrul Centrului Estonian pentru Dezvoltare Internațională.
„În contextul unei generații de elevi care s-au născut și trăiesc într-o lume digitală, competențele digitale ale profesorilor nu mai sunt opționale, ci esențiale. Programul DigiProf răspunde acestei realități, oferind cadrelor didactice instrumentele necesare pentru a construi experiențe de învățare relevante, atractive și eficiente. Ca instituție care formează viitorii pedagogi, ne bucurăm să susținem această inițiativă care aduce o transformare reală în practica educațională”, a subliniat Alexandra Barbăneagră, rectoră, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Inițiativa „DigiProf” face parte dintr-o viziune mai amplă de transformare digitală a educației, ancorată în Programul „Inovații digitale ale sistemului educațional din Republica Moldova” susținut financiar de Parteneriatului Global pentru Educație, implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.