În Registrul Național al Calificărilor (RNC) au fost incluse deja peste 300 de standarde noi de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat furnizate în învățământul superior din Moldova. Standardele au fost dezvoltate în 23 de domenii generale de studiu pentru toate nivelurile de calificare atribuite în învățământul superior. Activitatea de elaborare și revizuire a standardelor se înscrie în Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.
„În contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Cadrul Național al Calificărilor devine funcțional, iar calificările corespund standardelor actuale de pregătire a tinerilor specialiști. Totodată, calificările obținute devin aplicabile pe piața muncii”, a spus Galina Rusu, Secretar de stat al MEC în cadrul evenimentului de lansare a Registrului Național al Calificărilor. Galina Rusu a menționat că RNC reprezintă sursa informațională a Ministerului cu referire la calificările naționale, Cadrul Național al Calificărilor și furnizorii de programe de formare profesională din Republica Moldova.
În următoarea perioadă, cu sprijinul Băncii Mondiale, va continua procesul de dezvoltare al standardelor de calificare cu aprobarea a 25 de alte standarde și revizuirea a încă 45. Astfel, până la sfârșitul acestui an, în total 372 de standarde de calificare pentru învățământul superior din țară vor fi incluse în Registrul Național al Calificărilor. De menționat că în RNC mai sunt înregistrate peste 112 de programe de studii superioare de licență și de masterat.
Tot în cadrul Proiectului, RNC a fost testat de către experți europeni și, la etapa actuală, devine interoperabil cu alte registre europene. Acest fapt oferă mai multe avantaje pentru țara noastră, precum recunoașterea internațională a calificărilor naționale, mobilitatea forței de muncă, accesul la educație și formare în țări partenere din Europa, îmbunătățirea calității și relevanței educației, asigurarea sprijinului pentru angajatori, dar și o deschidere pentru cooperare în domeniile cercetării și inovării.
La evenimentul de lansare a Registrului au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, partenerilor de dezvoltare ai MEC, instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic.