piatasud.md

„Paște” sau „Paști”? Diferența și utilizarea corectă, explicate de un expert

„Paște” sau „Paști”? Diferența și utilizarea corectă, explicate de un expert
imagine simbol

„Paște” sau „Paști”? Cu această întrebare se confruntă mulți în perioada sărbătorilor pascale. Răspunsul vine din partea profesoarei de limba română Maria Butuc-Brigai, care, făcând referire la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), ediția a III-a, explică: ambele forme sunt corecte, însă este important contextul în care sunt folosite, conform ipn.md

Astfel, atunci când ne referim la sărbătoarea Învierii Domnului, putem spune atât „de Paște mergem la biserică”, cât și „Sfintele Paști să vă lumineze sufletul!”. Totuși, DOOM face o distincție subtilă:

  • La singular, forma recomandată este Paște – „Vine Paștele”;

  • La plural, se folosește Paști – „Vin Sfintele Paști”.

În același timp, este de evitat urarea „Paște fericit!” dacă este spusă fără articol. Forma corectă ar fi: „Un Paște fericit!”

Pe lângă sensul religios, în limba română există și un substantiv comun – „paște”, neutru, care desemnează pâinea sfințită împărțită după slujba de Înviere. La plural: „paști”. Exemplu: „După slujbă, credincioșii au primit paștile”.

Răspunsul corect la urarea „Hristos a Înviat!” este „Adevărat a Înviat!”, nu „Cu adevărat a Înviat!”, subliniază profesoara.

Formulările precum „sărbători pascale” sau „sărbători de Paști” sunt ambele corecte, iar în săptămâna care urmează Paștelui este celebrată tradițional „Paștele Blajinilor” sau „Paștile Blajinilor” – ambele variante sunt acceptate.

Un alt detaliu interesant: în cazul produsului tradițional „pască”, fiind un substantiv fără plural specific, nu se va spune „am cumpărat trei păști”, ci corect ar fi: „o pască”, „două bucăți de pască” sau, într-un ton mai jucăuș, „trei păscuțe delicioase”.

În privința numelui sacru, ambele variante „Iisus” și „Isus” sunt acceptate, însă edițiile recente ale DOOM (2 și 3) recomandă forma cu un singur „I”. La fel, sunt corecte și formele Hristos sau Christos, însă în scrierea prescurtată tradițională se preferă: î.Hr. (înainte de Hristos) și d.Hr. (după Hristos).

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru