Cuantumul pensiei alimentare stabilite de instanță într-o sumă monetară fixă va fi de cel puțin 50% din minimul de subzistență (mediu anual). Acesta va fi plătit în anii următori conform valorii anuale actualizate de Biroul Național de Statistică, fără a fi necesară o nouă hotărâre judecătorească. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege pentru completarea Codului familiei cu un astfel de mecanism de indexare a pensiei alimentare, transmite IPN.
Proiectul a fost elaborat după ce Curtea Constituțională, la cererea unui judecător, a declarat neconstituțional în noiembrie Omisiunea legislativă Articolul 108 din Codul familiei, care reglementează mecanismul de indexare a sumei fixe a pensiei alimentare pentru copii.
Astfel, inițiativa legislativă se rezumă la instituirea unui mecanism de reevaluare legislativă a cuantumului pensiei alimentare stabilit într-o sumă fixă de bani, care nu poate fi mai mică de 50% din minimul minim de subzistență (cuantumul mediu anual al acestuia) pentru categoria populației corespunzătoare creditorului pensiei alimentare pentru anul precedent, stabilit de BNS.
"Toate pensiile alimentare stabilite de instanță într-o sumă fixă de bani vor corespunde fluctuațiilor valorii medii anuale a minimului de subzistență, publicată și actualizată anual de Biroul Național de Statistică", explică MLSZ.
De exemplu, dacă în 2022 pensia de pensie alimentară pentru un copil în vârstă de 7 ani a fost stabilită la o sumă fixă de 60% din minimul mediu de subzistență, care este de 1733,15 lei, deoarece minimul mediu de subzistență stabilit de BNS pentru categoria de populație "copii 7-17 ani" este de 2888,6 lei, atunci în 2023 aceeași sumă de 60% va fi de 1899,06 lei, minimul mediu de subzistență pentru această categorie de populație crescând la 3165,1 lei.
Plata pensiei de pensie alimentară corespunzătoare se va face integral, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să se inițieze proceduri legale suplimentare pentru a solicita plata unei pensii într-o sumă actualizată, se spune în proiectul de lege.
Responsabilitatea pentru monitorizarea fluctuațiilor minimului de subzistență revine debitorului pensiei alimentare, adică persoanei care trebuie să efectueze plata.
Proiectul prevede, de asemenea, că o hotărâre judecătorească prin care se stabilește cuantumul pensiei alimentare într-o sumă fixă de bani este un document executoriu care poate fi prezentat executorului judecătoresc în cazul în care debitorul nu plătește pensia alimentară în cuantumul ajustat corespunzător.