Un top mondial al celor mai bune produse de patiserie a fost realizat cu ajutorul a peste 25.000 de gurmanzi. Ghidul gastronomic Taste Atlas a inclus și plăcintele moldovenești în top 100 cele mai bune produse de patiserie din lume, ocupând un loc fruntaș.
Astfel, potrivit rezultatelor, preparatul din Moldova a ajuns pe locul 98.
Câștigătorul acestui top e Pastel de Nata, o prăjitură portugheză cu ou. Potrivit localnicilor, de obicei, această gustare se servește caldă, direct din cuptor. Poate fi presărată cu puțin zahăr pudră sau scorțișoară pentru o aromă și mai bogată. Mulți o savurează cu o cafea tare, pentru o combinație perfectă.
Pe locul doi se găsește Karipap, o plăcintă mică din Malaezia, cu o umplutură picantă din pui și cartofi. Karipap se poate savura atât caldă, cât și la temperatura camerei. Este adesea servită ca gustare, alături de o ceașcă de ceai sau cafea. În Malaezia, o poți găsi la tarabe stradale, în restaurante sau chiar în magazine.
Menționăm că și bucătăria româneasă a fost apreciată în top 100, întrucât papanașii, un desert tradițional românesc cu brânză, s-au clasat pe locul 64.