piatasud.md

Șapte persoane, printre care primarul și viceprimarul satului Congaz, trimise pe banca acuzaților. Au fost implicate în deschiderea GagauziyaLand, unde o fetiță a fost rănită

Șapte persoane, printre care primarul și viceprimarul satului Congaz, trimise pe banca acuzaților. Au fost implicate în deschiderea GagauziyaLand, unde o fetiță a fost rănită
Imagine simbol

Procuratura UTA Găgăuzia a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza privind recepționarea necorespunzătoare a lucrărilor de construcție a unui parc de distracții din raionul Comrat, a anunțat vineri, 16 mai, Procuratura Generală (PG) într-un comunicat de presă. Cele șapte persoane învinuite, printre care un primar și adjunctul său, sunt acuzate de executarea necalitativă a construcțiilor, scrie zdg.md.

La 26 august 2024, o fetiță de 10 ani a suferit un accident în timp ce se afla pe una dintre instalațiile amplasate pe teritoriul parcului de distracții „GagauziyaLand”, finanțat de oligarhul Ilan Șor, fiindu-i cauzate vătămări corporale medie.

Dosarul penal cuprinde acțiunile mai multor persoane cu funcții de răspundere din cadrul administrației publice locale, din rândul specialiștilor atestați în construcții, precum și din cadrul instituției proiectante.

Conform informațiilor consultate de ZdG, cei șapte învinuiți sunt Mihail Esir, Nicolai Panaitov, Andrei Uzun, Vladimir Novosiolov, Boris Cazacu, Dmitri Costov și Irina Purtova.

Mihail Esir este primarul satului Congaz, iar Nicolai Panaitov – viceprimarul aceleiași localități.

Potrivit probatoriului, la 16 august 2024, membrii comisiei de recepție finală a lucrărilor parcului, „cunoscând că obiectul a fost edificat cu abateri de la cerințele tehnice, în lipsa eliminării neconformităților identificate de către organele de control și în lipsa unor date esențiale privind siguranța construcției”, ar fi semnat actul de recepție finală.

Documentul atesta în mod necorespunzător respectarea cerințelor de calitate, permițând astfel darea în exploatare a construcției.

Potrivit prevederilor Codului penal fapta nominalizată se pedepsește cu amendă în mărime de până la 47 500 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de până la 200 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Sursă: www.zdg.md
Susțineți financiar proiectul nostru