Republica Moldova este prima dintre cele 8 țări participante care a finalizat și raportat rezultatele inventarului echipamentelor ce conțin bifenili policlorurați (BPC), în cadrul angajamentelor asumate prin Convenția de la Stockholm. În prima fază a proiectului, echipa de implementare AO Pro Mediu a actualizat inventarul echipamentelor, a realizat un screening al pieței și a efectuat analize de laborator pentru determinarea concentrațiilor de BPC.
Rezultatele au arătat 300 de tone de echipamente contaminate care necesită eliminare, precum și 200 de tone de echipamente care vor fi supuse măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare.
Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului și ai Agenției de Mediu, precum și agenții economici implicați, unde au fost efectuate aceste inventarieri, printre care Moldelectrica, Termoelectrica, RED Nord, Calea Ferată a Moldovei, Moldovatransgaz, Apa Canal și agenți economici privați.
Conform angajamentelor internaționale, agenții economici trebuie să elimine echipamentele contaminate până la sfârșitul anului 2025, iar statul are obligația de a finaliza eliminarea deșeurilor periculoase până în 2028. Aceste măsuri sunt esențiale pentru protecția mediului și reducerea impactului negativ al poluanților organici persistenți asupra sănătății populației.